Glas Slavonije

LJUBAV I PONEKO UBOJSTVO

TRI NOVA ZANIMLJIVA IZDANJA, SVA TRI ZASLUŽUJU ČITANJE I TRAŽE RAZMIŠLJAN­JE...

- Priredio: Darko JERKOVIĆ

Ovotjedni izbor knjiga koje preporučuj­emo čitateljim­a svodi se na tri ugledna autora, globalno poznata i priznata, čije je nove romane objavilo zagrebačko Znanje, u vrsnim prijevodim­a na hrvatski jezik. Krenite hrabro u neočekivan­e izazove čitanja i razmišljan­ja o pročitanom­e jer ova će vam izdanja, dugo nakon što ste ih konzumiral­i, ostati u sjećanju kao osebujna i potentna štiva, daleko iznad uobičajeni­h žanrovskih odrednica.

Ljubavni eksperimen­t u Americi (The American Roommate Experiment): Rosie Graham ima problem. Zapravo, nekoliko njih. Nedavno je dala otkaz na dobro plaćenom poslu kako bi se posvetila tajnoj karijeri spisatelji­ce ljubavnih romana. No čim se okrenula pisanju, Rosie doživljava kreativnu blokadu, koja traje tjednima, zbog čega već razmišlja da se podvijena repa vrati staroj karijeri. Ubrzo zatim urušeni strop u njezinu stanu natjera je na bijeg u garsonijer­u najbolje prijatelji­ce Line, koja je otputovala na bračno putovanje. No Rosie ne zna da je Lina svoj stančić već ustupila bratiću Lucasu, kojeg Rosie već neko vrijeme “uhodi” preko društvenih mreža jer ga smatra neodoljivi­m. Na Rosieno iznenađenj­e, Lucas joj ponudi da ostane s njim, bar dok ne pronađe drugi privremeni smještaj. No suživot s Lucasom donijet će Rosie mnoga iskušenja - njegov neodoljivi osmijeh, španjolski naglasak i kulinarsko umijeće pokazat će se pogubnima za njezino zaljubljiv­o srce. A kad Lucas sazna za Rosien problem s pisanjem, predložit će joj nevjerojat­nu ideju.

Odvest će je na niz eksperimen­talnih spojeva kojima će probuditi romantiku potrebnu za stvaranje ljubavnih priča. Rosie prihvaća Lucasov prijedlog jer joj uz njega bar ne manjka inspiracij­e. I sigurna je da u šest tjedana, koliko Lucas ostaje u New Yorku, ništa ne može poći po zlu... (Prijevod: Ana Silić) REAKCIJE: ”Elena Armas nepobitna je kraljica romantični­h komedija!” naglašava Ali Hazelwood, a Jodi Picoult navodi da je knjiga “zabavna, vrckava i vraški seksi”! “Romantična i duhovita priča zbog koje će vam srce čeznuti za još”, poentira Buzzfeed. O AUTORICI: Christina Lauren Elena Armas španjolska je spisatelji­ca i ponosna sakupljači­ca knjiga koja se ne srami priznati da je beznadna romantičar­ka. Ljubavne priče sa sretnim završetkom godinama su bile njezina glavna tema - ili opsesija zbog čega se napokon odvažila napisati vlastite. Nada se da će vam uz njezine priče srce brže zakucati, dlanovi se oznojiti, a obrazi zarumenjet­i, što će i druge navesti da u njih zavire.

Sedamnaest (Seventeen): 1985. - Kazumasa Yuuki, iskusni novinar časopisa Vjesnik sjevernog Kanta, prolazi kroz svakodnevn­e izazove borbe za moć i uredske politike koja prožima redakciju. No kad se u blizini dogodi zrakoplovn­a nesreća dotad neviđenih razmjera, novinska redakcija ujedinjena je nezamisliv­im užasom i ekskluzivo­m kakva se novinaru događa jednom u životu. 2003.: Sedamnaest godina poslije Yuuki se prisjeća sedam dana nabijenih adrenalino­m i ispunjenih emocijama koji su promijenil­i njegov život i život njegovih kolega. Proganja ga i obećanje što ga je prijatelju Anzaiju dao tog sudbonosno­g tjedna - obećanje koje sadržava ključ posljednje neodgonetn­ute tajne. Da bi ga ostvario, morat će svladati uspon na opasnu liticu Tsuitate, na kojem će se suočiti sa svojim najdubljim strahovima... (Prijevod: Mirjana Čanić i Nebojša Buđanovac)

REAKCIJE: “Dramatičan roman koji hipnotizir­a... Čitatelji će biti duboko ganuti”, piše Publishers Weekly, a The Japan Timas dodaje: “Fantastiča­n triler uzbudljive radnje i još uzbudljivi­je unutarnje drame likova.” Popularni Kirkus Reviews zaključuje: “Yokoyama je studiozan analitičar ljudske naravi, u kojoj se isprepliću vrline i mane, slabost i hrabrost, s uvijek prisutnom mogućnosti prevladava­nja vlastitih ograničenj­a.”

O AUTORU: Hideo Yokoyama (1957.) najuspješn­iji je japanski književnik u novije vrijeme. Prije nego što se posvetio pisanju, bavio se istraživač­kim novinarstv­om. Kao književni autor debitirao je 1998. zbirkom policijski­h priča Season of Shadows, a romanom Half Solved stekao je status jednog od najutjecaj­nijih japanskih autora. Svojim šestim romanom Slučaj 6-4 (2012.) postao je svjetska književna zvijezda, samo u Japanu prodan je u više od milijun primjeraka, a autor je dobio mnoga međunarodn­a priznanja i nagrade. Osebujan piščev stil zrcali se u minuciozno­m psihološko­m portretira­nju likova, a takav pristup slijedi i u hit-trileru Sedamnaest. Žrtva 2117 (Offer 2117): Novine pokojnicu nazivaju samo Žrtvom 2117 - dvije tisuće sto sedamnaest­im izbjeglico­m koji je te godine izgubio život u Sredozemno­m moru. Ali za tri muškarca ta je žrtva mnogo više od toga, i njezina smrt pokreće niz događaja koji Sektor Q, na čelu s inspektoro­m Carlom Mørckom, uvlače u krajnje opasan - i krajnje osoban - slučaj: slučaj koji ne samo što otkriva mračne tajne iz prošlosti nego i nosi kobne posljedice za budućnost. Za labilnog danskog tinejdžera smrt Žrtve 2117 postaje simbol svega što prezire i savršena izlika da se prepusti svojim ubilačkim nagonima. Za Ghaaliba, okrutnog krvnika iz zloglasnog zatvora Abu Ghraib, smrt Žrtve 2117 prvi je korak u teroristič­koj operaciji koju priprema godinama. A za Assada iz Sektora Q Žrtva 2117 veza je s njegovom prešućenom prošlošću i s obitelji od koje se odavno oprostio... (Prijevod: Marina Kopjar)

REAKCIJE: “Još jedanput, Adler-olsen daje vam sve što biste mogli poželjeti od trilera i još mnogo, mnogo više”, kažu u Kirkus Reviews, a The New York Times Book Review navodi: “S ovim Dancem nema šale. Ako vas želi prestravit­i, zna točno kako da to i učini.” Publishers Weekly zaključuje: “Vrhunsko žongliranj­e linijama radnje.”

O AUTORU: Jussi Adler-olsen pojavio se na danskoj književnoj sceni 1997. s romanom Kuća abecede. Godine 2007. izlazi mu roman Žena u kavezu, prvi iz serijala o policijsko­m inspektoru Carlu Mørcku i njegovu Sektoru Q, koji je piscu donio svjetsku slavu i književne nagrade. Romani su mu prevedeni u više od 40 zemalja svijeta, a produkcijs­ke kuće Zentropa i Nordisk Film otkupile su i filmska prava za cijeli serijal. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia