Glas Slavonije

Krcate će tribine biti samo motiv više za Bijelo-plave

Samo si ne smijemo dopustiti da pregorimo u prevelikoj želji za pobjedom - kaže trener Bijelo-plavih Zoran Zekić

- Dalibor KELER

Opus Arena u subotnje kasno popodne nudi još jedan klasik hrvatskog nogometa. U grad na Dravi stiže Hajduk, koji se nalazi u utrci za prvaka, a kad je tako onda gostovanje Splićana uvijek pobuđuje dodatnu pozornost. No, zato se očekuje kvalitetan odgovor Osijekovih fanova, pa bi atmosfera na tribinama trebala biti motiviraju­ća za oba aktera na terenu.

Susreti Osijeka i Hajduka uvijek će ponuditi nešto posebno na terenu i izvan njega. Osijek, recimo, u posljednja tri navrata na svom terenu nije uspio uzeti ništa protiv Hajduka. Splićani su triput slavili. U dva prvenstven­a susreta Osijek u tim porazima nije uspio zabiti ni pogodak, a u utakmici četvrtfina­la Kupa mu je to uspjelo, ali i taj gol koji je postigao mladi Filip Živković ima tek utješni karakter u još jednom porazu. Paradoksal­an je podatak koji govori kako je posljednja Osijekova pobjeda nad Hajdukom bila obilježena smjenom Osijekova trenera Nenada Bjelice, a kada smo već kod smjena, posljednja pobjeda Bijelo-plavih nad Splićanima jesenas na Poljudu posla je stajala tadašnjeg Hajdukova stratega Ivana Leku.

Motivi

Razne bi se priče mogle ispričati o ta 103 susreta koja su dosad Osijek i Hajduk odigrali pod okriljem HNL-A, ali sve su to tek nostalgičn­a lijepa ili manje lijepa sjećanja ovisno iz kojeg se tabora gleda. Bitan je trenutak u kojem se nalazimo, a on govori kako Splićani u Osijek dolaze na diobi prvog mjesta, a osječka momčad je u potrazi za novim identiteto­m nakon dvogodišnj­eg lutanja, brojnih trenerskih smjena i drugih trubulenci­ja. Osijek se sada stabilizra­o, trener Zoran Zekić počeo je stil igre koji bi kroz neko vrijeme trebao postati prepoznatl­jiv, pa će derbi protiv Hajduka pokazati koliki je napredak Bijelo-plavih na planu igre. U jesenskom derbiju koji je odigran na Opus Areni Osijek je imao dva lica. Prvo poluvrijem­e bilo je vrlo loše, a drugo mnogo bolje.

- Rekao sam nakon te utakmice kako se nadam da moja momčad više nikada neće izgledati kao u prvom poluvremen­u tog susreta. Nakon toga i nismo više izgledali tako. Očekujem kvalitetan nastup, a u isto vrijeme se nadam kako će razdoblje naše dobre igre potrajati duže negoli je to bio slučaj u utakmici protiv Rudeša. Naravno, ne smijemo i ne možemo zanemariti utjecaj Hajduka na razvoj situacije na terenu. Oni se bore na naslov, mi nažalost ne, ali imamo mi svoje motive i ciljeve koje želimo ostvariti. Vidio sam podatak da još nismo pobijedili nijedan derbi na Opus Areni, pa eto dodatnog motiva ako je on uopće i potreban - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Opus Arena svjedočit će još jednom spektaklu. Stadion je rasprodan praktično ekspresno nakon što su ulaznice puštene u prodaju, a takvo ozračje stvorit će pritisak na oba suparnika.

- Ako mene pitate, takve atmosfere mogu i moraju biti samo motiv, a nikako uteg. U Osijeku sam prošao svašta, bio sam trener kada je na tribinama jedva bilo 500-tinjak gledatelja i tada sam se osjećao baš jadno, pa onda što sad trebam reći kada ćemo izići pred rasprodan stadion. Mogu govoriti za sebe, ali u takvim okolnostim­a, da sam igrač, ne bih spavao noć prije utakmice od uzbuđenja i jedva bih čekao početak. Ne znam što može biti bolje od krcatih tribina. Za to svi živimo i radimo - poručuje trener Bijelo-plavih.

Zamke

Cijeli tjedan uoči utakmice pričalo se o hendikepim­a s kojima Hajduk dolazi na Opus Arenu. Nema im glavnog igrača Marka Livaje, nema Sahitija i Sigura, ali će debitirati Josip Brekalo. No bez problema nije ni Osijek. - Svi pričaju o Hajdukovim problemima, ali imamo ih i mi. Branšteter se teško ozlijedio, Zahirović je bolestan, Prekodrava­c i Lovrić upitni su za nastup. Vidite kako je uglavnom riječ o ofenzivcim­a, a u vrhu napada smo ionako najtanji u rosteru. Imamo mi svojih briga, pa se nećemo baviti Hajdukovim­a. Izostanak Livaje sigurno je hendikep za njih, ali često se znalo pokazati kako momčad pronađe unutrašnje rezerve u takvim okolnostim­a. Povratak Brekala, pak, dobar je za cijeli HNL. Ma, gledajte, ne smijemo upasti u zamku razmišljan­ja o njima. Moramo razmišljat­i isključivo o sebi i svojoj igri. Volio bih da se nametnemo, pa neka onda oni razmišljaj­u o nama - poručuje Zekić.

Pomisliti kako će Hajduk biti manje ambiciozan zbog tih izostanaka bila bi velika pogreška. Osijek u toj utakmici od prvog sudačkog zvižduka mora biti pravi, mora "gariti" 300 na sat jer samo na taj način može Splićanima jasno dati do znanja tko je gazda na Opus Areni.

- Rijeka nam je u drugom poluvremen­u utakmice na Poljudu pokazala kako se treba igrati protiv Hajduka. Moramo biti agresivni, moramo razmišljat­i napadački, a ne defetistič­ki. Opet, ne smijemo izgorjeti u prevelikoj želji. Opet nam treba kombinacij­a hrabrosti i pameti. Moramo

Lokomotiva - Varaždin (igrali kasnije jučer)

SUBOTA

14.50 sati

Slaven Belupo - Rudeš 17.30 sati

Osijek - Hajduk

NEDJELJA

15 sati

Rijeka - Istra 1961 17.15 sati

Dinamo - Gorica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia