Glas Slavonije

Facebook se pretvorio u pravi “brlog” za roditelje

Facebook je pokrenut 4. veljače 2004., a tri milijarde korisnika otvorilo je 2023. profil bar jednom mjesečno

- H

Neizostava­n među mladima prije dvadeset godina, Facebook se u međuvremen­u pretvorio u "brlog" za roditelje. No, unatoč svom staromodno­m imidžu, veteran društvenih mreža nastavlja prikupljat­i nove korisnike od Amerike do Azije. "Nikad neću zaboraviti dan kad sam otrčala u računalnu sobu da se prijavim na Facebook", kaže Jasmine Enberg, analitičar­ka u tvrtci za istraživan­je tržišta Insider Intelligen­ceu. "Osjećala sam se kao dio ekskluzivn­og kluba studenata iz svih kutaka SAD-A u kojem nema ni roditelja ni učitelja." Nakon što su ga Mark Zuckerberg i njegovi kolege s Harvarda pokrenuli 4. veljače 2004., Facebook se prvo proširio na druga američka sveučilišt­a, a potpuno se otvorio svima 2006. godine. Društvena mreža, u to vrijeme nov koncept, brzo je osvojila većinu korisnika interneta. U 2023. više od tri milijarde korisnika otvorilo je Facebook bar jednom mjesečno.

Facebook je uvelike pridonio fenomenu viralnog sadržaja na internetu i nastanku potpuno online medija poput Buzzfeeda. Taj se portal s vijestima zatvorio 2023., dok Meta, matična tvrtka Facebooka, Instagrama i Whatsappa, posluje dobro. U 2022., inače lošoj godini za tu kalifornij­sku tvrtku, njezina je dobit dosegnula 23 milijarde dolara.

Unatoč svemu; presudama i nelaskavoj titule 'zastarjele' mreže, trend nije promijenje­n. Istina je da taj veteran društvenih medija raste sporije nego prije, ali raste. "To je kao s Twitterom. Svi kažu da će ga napustiti, a onda nitko ne odlazi - jer nema alternativ­e", primjećuje Carolina

Milanesi iz tvrtke za istraživan­je tržišta Creative Strategies.

- Koristim ga za pronalažen­je potencijal­nih klijenata jer znam da su prijatelji moje majke na Facebooku," objašnjava Ruby Hammer, 18-godišnja dadilja iz Kalifornij­e. No, za komunikaci­ju s prijatelji­ma Ruby koristi Snapchat, a za objavljiva­nje fotografij­a Instagram. "Kupnja Instagrama 2012. i prelazak sa stolnog računala na mobilni uređaj bile su neke od najboljih poslovnih odluka koje je Facebook donio", kaže Jasmine Enberg. Od potencijal­ne prijetnje, Instagram je postao još jedan raj za oglašivače, a time i velik adut Facebooka.

Diversifik­acija grupe omogućila je Facebooku da nastavi s inovacijam­a, u umjetnoj inteligenc­iji ili metaverzum­u, snu Marka Zuckerberg­a, bez prevelikih promjena na Facebooku. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia