Glas Slavonije

Sve manje piva pije se u Njemačkoj

- H

Potrošnja piva u Njemačkoj, nekad omiljenog pića u toj zemlji, pala je za 4,5 posto 2023. nakon kratkog oporavka poslije pademije COVID-A, objavio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. Dok je 2022. zabilježen porast od 2,8 posto nakon gotovo dvogodišnj­eg pada tijekom pandemije koronaviru­sa, 2023. godine potrošnja piva ponovno je pala, i to za 4,5 posto, na ukupno 8,4 milijardi litara. "Time se nastavlja trend pada potrošnje piva u Njemačkoj započet prije pandemije koronaviru­sa", priopćio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.

U količine koje ulaze u statistike nije uračunano bezalkohol­no pivo kao ni pivo uvezeno iz država izvan Europske unije. Predstavni­ci oko 1500 pivovara u Njemačkoj izrazili su zabrinutos­t nastavkom trenda smanjenja potrošnje piva. "Godina 2023. bila je jedna crna godina za njemačke pivare. Pad potrošnje u ugostitelj­skim objektima osjeti se i u količini prodanog piva", rekao je direktor Njemačkog saveza pivara Holger Eichele. On je izrazio blagi optimizam glede impulsa koji bi potrošnja piva mogla dobiti održavanje­m Europskog prvenstva u nogometu u Njemačkoj.

Eichele je istodobno optužio trgovačke lance da "pogubnom borbom za niže cijene" mnoge pivare tjeraju u stečaj. Istodobno su pivari, kako je rekao Eichele, zbog inflacije prisiljeni podizati cijene svojih proizvoda. Tako je prošlogodi­šnji Oktoberfes­t ostao zapamćen po izuzetno visokim cijenama. Pivo na Oktoberfes­tu 2023. bilo je u prosjeku skuplje 6,12 posto, od 13,20 eura (Museumszel­t) i 14,50 eura (Käfer). Pivari za rast cijena okrivljuju povećanje troškova sirovina poput hmelja, slada i ječma, ali i energije i satnica. ■*

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia