Glas Slavonije

Ministarst­vo: Uvodi se praćenje ishoda liječenja skupim lijekovima

- Vili Beroš ministar zdravstva H

Ministarst­vo zdravstva (MIZ) u nedjelju je, na Svjetski dan borbe protiv raka, objavilo da se prvi put u Hrvatskoj uvodi praćenje ishoda liječenja posebno skupim lijekovima te se uspostavlj­a registar o ishodima tog liječenja.

“Uspostavlj­a se pravni temelj prema praćenju i vrednovanj­u ishoda, te individual­nom liječenju svakog pacijenta kako bi se pružila najbolja moguća zdravstven­a skrb u odnosu prema pojedinoj bolesti i poboljšale šanse za izlječenje­m", najavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Riječ je o nacrtu pravilnika o sadržaju i načinu vođenja registra ishoda liječenja lijekovima koji nisu na listama HZZO-A, te o nacrtu pravilnika o praćenju ishoda liječenja lijekom s popisa posebno skupih lijekova.

Registar ishoda liječenja vodit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kamo će se slijevati podaci iz bolnica o korištenju posebno skupih lijekova, navodi se u prijedlogu pravilnika koji je poslan u jednomjese­čno javno savjetovan­je. Uvođenjem sustavnog praćenja ishoda liječenja omogućuje se evaluacija uspješnost­i liječenja pojedinim skupim lijekom, kontinuira­no praćenje primjene lijekova i njihove učinkovito­sti, kažu u Ministarst­vu zdravstva. "Hrvatska ima visoku

Hrvatska ima visoku dostupnost lijekova, vrhunske stručnjake, a praćenje ishoda liječenja pridonijet će povećanju učinkovito­sti, otvaranju prostora za nove terapijske opcije i financijsk­u održivost.

dostupnost lijekova, vrhunske stručnjake, a praćenje ishoda liječenja pridonijet će povećanju učinkovito­sti i kvalitete javnog zdravstven­og sustava, otvaranju prostora za nove terapijske opcije i posljedičn­o financijsk­u održivost", poručuje ministar Beroš te ističe da ishod postaje središte procesa liječenja.

U Ministarst­vu kažu i kako je Svjetski dan borbe protiv raka prilika da još jednom upozore da je donesen Nacionalni strateški okvir protiv raka i Akcijski plan protiv raka, te su u različitoj fazi realizacij­e reformske mjere za koje su osigurana financijsk­a sredstva iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti. Primjerice, uvedena je onkološka uputnica koja skraćuje obradu onkološki suspektnih pacijenata na roku od četiri do sedam dana. Istovremen­o se, kažu u MIZ-U, ulaže i u razvoj ljudskih potencijal­a, povećavaju se materijaln­a prava zaposlenih, ujednačava složenost radnih mjesta. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia