Glas Slavonije

Točno ODREĐENA PRAVILA I VRIJEME

-

Postoje i pravila vezana uz nacionalne ispite, tako primjerice učenici moraju ući u učionicu 15 minuta prije početka ispita, na stolu ne smije biti ništa, čak ni pernica, osim olovke te geometrijs­kog pribora i kalkulator­a (kada pišu matematiku) i testa. Točno je preciziran­o vrijeme koliko se piše određeni predmet, svaki učenik ima točno određeno mjesto sjedenja, a učenici s teškoćama imaju prilagodbu (ovisno o teškoći), tako da mogu pisati 50 posto vremena duže, a za njih se može i prilagodit­i ispitni materijal, no sve to mora se unaprijed pripremiti. “Smatram da su nacionalni ispiti stresni za sve učenike koji ih pišu, pa i za učitelje i ostale djelatnike škole koji su uključeni u njih. Ipak, prošle smo godine imali prvo iskustvo, pa će ove godine biti manje stresno. No, s druge strane, nacionalni ispiti su poželjni, jer učenici mogu vidjeti gdje su, na kojoj su razini znanja. Ujedno, ispit učiteljima daje dobru povratnu informacij­u da vide gdje su, s obzirom na odgojno-obrazovne ishode, tako da mogu modificira­ti svoje metode da bi unaprijedi­li svoj rad i da bi postignuća bila bolja”, ističe pedagoginj­a Petrović. logije i kemije: "Kemiju predajem svim učenicima naše škole, a biologiju većini učenika. Veoma sam predana svom poslu i nastojim svoju ljubav prema svojim predmetima prenijeti na učenike. Često dobijem povratnu informacij­u od bivših učenika, to su mladi ljudi koji su danas uspješni u različitim područjima, primjerice medicini, kemiji." Dodaje da kemija nije lagan predmet. "Rezultati ispita pokazuju da su djeci usađeni temelji, stoga sam ponosna na njih, nisam očekivala takav uspjeh i prezadovol­jna sam rezultatim­a koje su postigli. Nismo se posebno pripremali za nacionalne ispite, samo smo jedan sat prije proradili pet pitanja, kako bi učenici vidjeli tipove pitanja za ispit", kaže naša sugovornic­a.

“Mala matura"

Osim toga, učenici se nisu sami dodatno pripremali, nisu išli na instrukcij­e, nije ih bio strah ispita, ponajprije jer su znali da im neće biti upisana ocjena, pa su bili nešto opušteniji i nisu osjećali pritisak. "Nadamo se da će tako biti i ove godine, pa čak i bolje, pogotovo što je prethodna generacija bila zahvaćena pandemijom COVID-A", kaže prof. Matijević.

Pedagoginj­a Ana Petrović prošle je godine bila ispitna koordinato­rica, a o iskustvima kaže: "Bila je to prva godina nacionalni­h ispita, bilo nam je svima izazovno, no suradnja je bila odlična i sve smo uspjeli odraditi besprijeko­rno. Ispiti će se održati u ožujku i to je dovoljno vremena za pripremu. Kalendar nacionalni­h ispita izišao je na vrijeme, tako da znamo termine pojedinih ispita i sada koordinato­ri po školama trebaju napraviti raspored jer s učenicima u razredu trebaju biti voditelj ispitivanj­a i dežurni učitelj".

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia