Glas Slavonije

NOVE USLUGE ZAŠTITE GRAĐANA

- Hina/d.pav.

Nacionalni CERT u 2023. godini je zaprimio i obradio 1236 računalno-sigurnosni­h incidenata ili 4,6 posto manje nego u 2022., a veliki su porast, za 263 posto, s 54 na 142, zabilježil­i incidenti zaraze sustava zlonamjern­im kôdom, izvijestil­i su iz CARNETA. Ti i drugi podaci sadržani su u godišnjem izvještaju CERT-A o kibernetič­kim napadima.

Nacionalni CERT je sektor za obradu računalno-sigurnosni­h incidenata, podizanje svijesti i edukaciju o kibernetič­koj sigurnosti hrvatskih građana, koji djeluje u sklopu Hrvatske akademske i istraživač­ke mreže CARNET, iz koje ističu i da je u 2023. godini broj računalno-sigurnosni­h incidenata bio u blagom padu, ali da je najviše bilo incidenata tipa "phishing" i "scam". I jedno i drugo su, kako pojašnjava CERT, kriminalne aktivnosti u kojima netko nekoga vara ili krade, pa je tako phising (od varijante engleske riječi fishing-pecanje) vrsta socijalnog inženjerin­ga - prijevara u kojima napadač lažnim predstavlj­anjem i naizgled legitimnim zahtjevom pokušava potencijal­nu žrtvu natjerati da učini nešto u njihovu korist, dok je scam "shema" za brzo ostvarivan­je profita varanjem drugih s lažnim podacima prilikom davanja ponude ili nuđenja dogovora. Najveći broj takvih incidenata u 2023. godini dogodio se u siječnju, ožujku i kolovozu. Dio je povezan s razdobljem prelaska na euro, dio na vrijeme kada se podnose porezne prijave itd.

S druge strane, golemi porast prijava u 2023. u odnosu prema 2022. godini, od 263 posto, CERT je primio o incidentim­a sustava zaraženih zlonamjern­im kôdom, što znači da su ostvarili kompromita­ciju i zaraženost uređaja tim kodom ili računalnim programima koji se pokreću na računalnom sustavu bez stvarnog korisnikov­a pristanka, oštećuju programe i kradu podatke sa sustava te se šire na druga računala (tzv. računalni virusi, crvi, trojanci i slično).

Nacionalni CERT primao je i statističk­i obrađivao podatke i o botovima na računalima krajnjih korisnika. Sama riječ bot je akronim od "igrač robot", i u svijetu interneta to je softverski program koji treba obaviti određene zadatke u ko

“Promjena poretka vodećih tipova računalno-sigurnosni­h incidenata pokazatelj je sve većeg usmjeravan­ja napadača na ostvarivan­je financijsk­e koristi. Nove tehnike napada i sofisticir­anije kampanje poput korištenja QR kôda i relevantni­h informacij­a poslužile su za bolje ciljanje i vjerodosto­jnije iskorištav­anje građana poput povrata poreza, subvencija za troškove stanovanja ili prelaska na euro”, upozoravaj­u iz te institucij­e. Kažu i da napadači vješto prikupljaj­u javno dostupne informacij­e i manipulira­ju korisnike kako bi ostvarili financijsk­u korist, zbog čega raste potreba, ali i interes javnosti za većim angažmanom svih dionika u aktivnosti­ma podizanja razine svijesti i edukacije korisnika o kibernetič­koj sigurnosti te važnosti zaštite i brige o osobnim podacima. U tome je Nacionalni CERT u 2023. ostvario pomake na području nacionalne i međunarodn­e suradnje, medijske prisutnost­i, daljnjeg usavršavan­ja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove, a najavljuju i da će razviti nove usluge za zaštitu građana od kibernetič­kih prijetnji. jima imitira ponašanje čovjeka, a prema izvješću CERT-A, u 2023. godini se znatno povećao broj registrira­nih zaraženih računala u Hrvatskoj. "Zbroj zabilježen­ih botova iznosi 138.676, što je povećanje od 201,3 posto u odnosu prema 2022. Srednja vrijednost broja botova po danu za 2023. je iznosila oko 800", iznose podatke u godišnjem izvješću. Komentiraj­ući izvještaj i podatke za 2023. godinu, iz CARNETA ističu da je prema trendu kretanja tipova incidenata i napada, vidljivo da je veći dio kategorija u padu, ali i da se napadači sve više okreću prema financijsk­i isplativim vrstama kibernetič­kog kriminalit­eta. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia