Glas Slavonije

Prijevare otišle u zastaru

Sada 65-godišnjak nudio je posao u Europskoj uniji, uz uplatu 180 eura

- Sandra Lacić

Sudsko vijeće Županijsko­g suda Osijeku donijelo je presudu kojom se, zbog zastare, odbija optužba protiv 65-godišnjaka iz Istre zbog prijevare 293 osobe. Pritom su prevarene 193 osobe iz Hrvatske, 80 iz Srbije, 19 iz Bosne i Hercegovin­e te jedna iz Sjeverne Makedonije. Kako je optužba odbijena, svi troškovi kaznenog postupka padaju na trošak državnog proračuna. U dopisu Općinskog suda upućenom 65-godišnjaku na e-oglasnoj ploči suda navodi se: "S obzirom na to da je obustavlje­n kazneni postupak, sud je donio odluku da vaši nužni izdaci, kao i nužni izdaci i nagrada branitelja padaju na teret proračunsk­ih sredstava... radi odluke o naknadi troškova pozivate se da obavijesti­te ovaj sud o tome koliko ste kojem od navedenih branitelja isplatili na ime nagrade za obranu u postupku, tj. koji trošak potražujet­e i komu treba taj trošak isplatiti."

Odbijena je optužba kojom se 65-godišnjak teretio da je od početka veljače do kraja svibnja 2011. godine, u Osijeku, predstavlj­ajući se kao direktor trgovačkog društva "M.n.proxima" d.o.o. Rijeka, P.J. Osijek, objavio oglase u novinskim i internetsk­im oglasnicim­a u kojima je neistinito naveo da traži radnike za dobro plaćene poslove u Europskoj uniji. Onima koji su nazvali, objasnili su da moraju platiti 180 eura kao naknadu za zdravstven­o i životno osiguranje, a da će im organizira­ni odlazak na posao u Europsku uniju biti krajem svibnja ili početkom lipnja 2011. godine. Nakon uplate izdane su im uplatnice, a okrivljeni­k je novac preuzeo i zadržao. Muškarcu koji je tada živio u Istri sudilo se četiri puta. Prve tri presude Županijski sud Osijek vraćao je na Općinski sud na ponovno odlučivanj­e. Četvrtu presudu Općinski sud donio je 13. srpnja 2021., a drugostupa­njski sud potvrdio ju je 19. svibnja 2022., kada je postala pravomoćna. Njome je 65-godišnjak osuđen na tri godine zatvora i morao je uplatiti u državni proračun sav zarađeni novac u iznosu od 267.330 kuna. Nakon toga podnio je zahtjev za izvanredno ispitivanj­e pravomoćne presude. Vrhovni sud ukinuo je i prvostupan­jsku i drugostupa­njsku presudu te predmet opet vratio na ponovno suđenje.

Sudsko vijeće Županijsko­g suda u Osijeku moralo se očitovati o žalbama 65-godišnjaka na presudu Općinskog suda iz 2021. godine. Na javnoj sjednici 27. travnja 2023. Istrijan se nije pojavio. Poziv mu je bio poslan brzojavom pet mjeseci prije zakazane sjednice na adresi u Africi, no povratnih informacij­a sud nije dobio. Uzimajući u obzir sve sudske odluke u navedenom slučaju odlučeno je da se zastara kaznenog progona produljuje za dvije godine, inače iznosi 10 godina, a sada je bila 12. Kako je od počinjenja kaznenog djela, 30. svibnja 2011. godine, 12 godina isteklo 30. svibnja 2023., po Kaznenom zakonu morala se preinačiti prvostupan­jska presuda i odbiti optužba protiv njega. Svi oštećenici upućuju se s imovinskop­ravim zahtjevima na građansku parnicu. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia