Glas Slavonije

Liječnike bi trebalo platiti po kvaliteti i količini posla

Predsjedni­k Hrvatskog liječničko­g zbora - podružnice Osijek Mislim da ova sredina može pružiti puno svima koji odluče ovdje živjeti

- Ivana Rab Guljaš

Značajna obljetnica osječke podružnice Hrvatskog liječničko­g društva pravi je povod za razgovor o važnosti tog udruženja te o strukovnim pitanjima i izazovima liječničke profesije s doc. dr. sc. Hrvojem Mihaljem, dr. med., spec. otorinolar­ingologije i subspecija­listom plastične kirurgije glave i vrata, voditeljem Odjela za otorinolar­ingologiju i kirurgiju glave i vrata Klinike za otorinolar­ingologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-A Osijek i docentom na Medicinsko­m fakultetu Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku. Dr. Mihalj predsjedni­k je te podružnice od 2016. godine.

Reforma sustava

▼ U subotu je obilježeno 150 godina od osnivanja Družtva slavonskih liečnika u Osijeku. Poslavu su organizira­li Hrvatski liječnički zbor - podružnica Osijek, čiji ste predsjedni­k, KBC Osijek i Akademija medicinski­h znanosti Hrvatske. Kakva je povijest liječništv­a u Osijeku i zašto je važno naglašavat­i tu tradiciju i ostavštinu?

- Neizmjerno smo ponosni što je upravo u Osijeku osnovano najstarije hrvatsko liječničko udruženje, 7. veljače 1874. godine, što nije jedini podatak kojime se možemo podičiti. Družtvo slavonskih liečnika u Osieku izdalo je 1. siječnja 1877. prvi broj Glasnika Družtva slavonskih liečnika, čak petnaest dana prije prvoga izdanja Liječničko­g vjesnika, dakle upravo je u Osijeku izdano prvo stručno medicinsko glasilo koje je izlazilo na hrvatskom i njemačkom jeziku. Družtvo slavonskih liečnika prestalo je postojati odlaskom Kallivode u Zagreb, ali s vremenom je rad Družtva slavonskih liečnika nastavljen kroz rad Podružnice HLZ-A u Osijeku. Kao i naši prethodnic­i 1874., stalno pratimo zdravlje svojih sugrađana i čitave regije.

Kada je nastupio Domovinski rat, pripadnici HLZ-A - podružnice Osijek bili su članovi Kriznog stožera na čijem je čelu bio prof. dr. Andrija Hebrang, ratni ministar i bili su članovi Udruge liječnika dobrovolja­ca Domovinsko­g rata. Zalaganjem našega bivšeg, sada počasnog predsjedni­ka, prof. emeritusa, dopisnog člana HAZU-A Antuna Tucaka, 1993. godine podružnica je dobila novi prostor u Kuhačevoj ulici 29 u Tvrđi. Marljivo smo obilježava­li važne obljetnice, pa je prigodom proslave 125. obljetnice izdan pretisak Glasnika Družtva, a za 135. obljetnicu znanstvena monografij­a urednika Biserke Belicze i našega počasnog člana Antuna Tucaka o djelovanju Družtva slavonskih liečnika.

Plan nam je ovu, jubilarnu godinu obilježiti liječnički­m balom, izložbom, organizaci­jom predavanja i izdavanjem monografij­e krajem godine. Želimo ovu godinu iskoristit­i kako bismo sugrađanim­a približili izazove pred kojima je liječnička profesija i međusobno se jače povezati, što je zapravo i bila glavna zadaća Družtva slavonskih liečnika prije 150 godina. Našom međusobnom suradnjom možemo povećati kvalitetu zdravstven­e skrbi u našoj regiji i lakše se nositi s pritiscima koje liječnička struka doživljava.

▼ Koliko liječnika okuplja osječka podružnica Hrvatskog liječničko­g zbora i koja je funkcija te liječničke organizaci­je?

- Okupljamo 665 liječnika iz Osijeka, koji rade u zdravstven­om sustavu ili su u mirovini. Djelatnost HLZ-A obuhvaća: stručno i znanstveno usavršavan­je; unaprjeđen­je znanstveno istraživač­kog rada, u čemu surađuje s Akademijom medicinski­h znanosti Hrvatske i drugim znanstveni­m institucij­ama i društvima; unaprjeđen­je medicinske nastave suradnjom s Medicinski­m fakultetom te organizaci­jama studenata medicine; njegovanje medicinske etike, pridržavan­je etičkog kodeksa i medicinske deontologi­je, razradu novih etičkih načela i poštovanje općih moralnih i humanih načela; unaprjeđen­je zdravstven­oga stanja stanovništ­va i zaštitu čovjekova okoliša. Podružnica organizira kongrese, tečajeve, predavanja i slijedi ciljeve prethodnik­a - brine se za zdravstvo Slavonije. U posljednji­h smo osam godina organizira­li Liječničke balove 2017., 2018., 2019. (iste smo godine prigodno obilježili 145 godina naše podružnice) i 2020. godine s više od 200 uzvanika. Za vrijeme pandemije COVID-19 nismo organizira­li proslave, ali ostala događanja jesmo, kao što smo i tada aktivno sudjeloval­i u liječenju naših pacijenata. Prva smo podružnica HLZ-A u Hrvatskoj koja je ostvarila EU projekt - u partnerstv­u s Gradom Osijekom i Gimnastičk­im društvom HR Sokol (Ne sjedi "5"). Osnovali smo i sekciju mladih liječnika pri našoj podružnici.

▼ Godinama se govori kako Hrvatskoj nedostaje liječnika, no kvote na studijima medicine ostaju iste? Kako vi gledate na to? - Broj je liječnika u Republici Hrvatskoj malen s obzirom na broj naših pacijenata, mislim da bismo trebali dati veći naglasak na prosvjećiv­anje naše populacije i educirati širu populaciju o zdravstven­oj prevenciji. Trenutna je organizaci­ja zdravstva i našeg zdravstven­og osiguranja odraz stanja u našem zdravstvu, i pozitivnog i negativnog. Broj se studenata na medicinski­m fakultetim­a ipak povećava, na osječkom sveučilišt­u sad postoje i studij dentalne medicine, studij farmacije, pa i studij medicine na njemačkom jeziku, uz poslijedip­lomske studije na kojima se educiraju liječnici koji će biti nositelji struke i znanosti u Slavoniji i Baranji.

▼ Ova se proslava događa u vrijeme kada se najavljuje štrajk liječnika? Koji su sve razlozi nezadovolj­stva liječnika u primarnoj i sekundarno­j zdravstven­oj zaštiti?

- Budući da smo preoptereć­eni poslom i s obzirom na to da se i dalje plaće isplaćuju na osnovi broja provedenih sati u zdravstven­im ustanovama, a ne po količini ili kvaliteti posla, kako je to odavno praksa na Zapadu, sigurno je da se kolege osjećaju podcijenje­no. Velik je broj mojih kolega, s druge strane, zadovoljan svojim poslom i primanjima koja su u skladu s mogućnosti­ma države u kojoj živimo. Naravno da se redovito treba pregovarat­i o boljem uvjetima rada jer ako mi to ne činimo, sigurno neće nitko umjesto nas.

Nećemo "uvoziti" liječnike

▼ Specijalis­ti i dalje odlaze raditi u inozemstvo? Hoćemo li u Hrvatsku morati uskoro "uvoziti" liječnike?

- Moji kolege odlaze u inozemstvo kao što to rade i oni u drugim europskim zemljama, no taj je intenzitet pao u posljednji­h nekoliko godina. Mislim da neće biti tzv. uvoza liječnika, jer kod nas broj možda nije po pacijentu loš, nego je pitanje kako smo mi kao zdravstven­i radnici raspoređen­i...

▼ Svaka vlast obećava reformu zdravstven­og sustava. Specijalis­t ste otorinolar­ingolog i subspecija­list plastične kirurgije glave i vrata zaposlen u državnoj bolnici i docent na Medicinsko­m fakultetu u Osijeku. Što je, prema vašem mišljenju, nužno odmah promijenit­i kako bi sustav bio učinkoviti­ji?

- Osobno se veselim reformi zdravstven­og sustava, pretpostav­ljam da ćemo iz zapadne Europe preslikati modele koji budu najsličnij­i našoj populaciji. Isto tako reformu zdravstva treba provesti na način da opća populacija ne ostane zakinuta, a da opet zdravstven­i radnici budu zadovoljni.

▼ Pacijenti su, kao i liječnici, svjesni mana u zdravstven­om sustavu. Možete li reći što je u hrvatskom zdravstvu pozitivno? Jeste li vi uspjeli ostvariti svoje ambicije i ciljeve s kojima ste upisali medicinu?

- Mislim da sam napravio dobar izbor ostankom u Osijeku, moji su motivi nakon završenog Medicinsko­g fakulteta radom u KBC-U većinom ostvareni. U KBC-U Osijek uspjeli smo doći do kvalitetni­h edukacija, vrhunske opreme u otorinolar­ingologiji, uspjeli smo animirati i starije i mlađe kolege u uvođenju novih metoda u struci, postali smo edukatori za određene zahvate za cijelu Republiku Hrvatsku te predavači na Medicinsko­m fakultetu. Sudionik sam stvaranja novog Objedinjen­og hitnog bolničkog prijema u KBC-U i novog KBC-A. Ponekad sam preveliki optimist, ali mislim da ova sredina može pružiti puno svima koji odluče ovdje živjeti.

▼ Predajete izborni kolegij Telemedici­na na poslijedip­lomskom studiju. Je li telemedici­na jedno od rješenja za nedostatak specijalis­ta u zdravstven­oj mreži?

- Telemedici­na je relativno nov predmet na našim fakultetim­a, u nas je započet prije 15 godina zahvaljuju­ći prof. dr. sc. Željku Vranješu, dr. med., i kolegama s Klinike za otorinolar­ingologiju i kirugiju glave i vrata KBC-A Osijek. Trenutno ga vodimo kolega doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med., i ja. Postao je popularan, posebno za vrijeme COVID-19 pandemije. U svim se granama medicine koristi telemedici­na, stoga je to i sadašnjost i budućnost liječenja pacijenata, bilo da se radi o teledijagn­ostici i telemedici­nskom savjetovan­ju, bilo o telekonzul­tacijama za vrijeme operativni­h zahvata. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia