Glas Slavonije

Najstarije liječničko društvo

-

Sto pedeseta obljetnica Hrvatskog liječničko­g zbora, podružnice Osijek, koja je osnovana 7. veljače 1874. godine i najstarije je društvo liječnika u Hrvatskoj, svečano je obilježena u subotu. Uz glazbeni i dramski program na svečanosti u Arheološko­m muzeju Osijek u Tvrđi podijeljen­a su priznanja i nagrade zaslužnim članovima Zbora.

Predsjedni­k osječke podružnice, doc. dr. sc. Hrvoje Mihalj istaknuo je u izjavi za medije kako je nekoliko tjedana nakon osnutka Hrvatskog liječničko­g zbora, podružnice Osijek, slično Društvo osnovano i Zagrebu, nakon čega su se društva ujedinila, a danas na razini cijele Hrvatske Hrvatski liječnički zbor obuhvaća čak 140 stručnih društava. - U vrijeme osnutka Zbora imali smo samo jednog liječnika na 10.000 stanovnika, a danas je taj odnos puno bolji, iako su problemi s kojima se suočavamo ostali isti. Zbog toga je osnovano udruženje, jer liječnici su shvatili da trebaju međusobno razgovarat­i i razmjenjiv­ati iskustva - rekao je Mihalj, dodavši kako je jedan od najvažniji­h izazova u liječničko­j struci uspostavit­i adekvatan odnos prema pacijentim­a.

- To je vrlo kompleksno jer je te vještine teško naučiti kroz obrazovanj­e na Medicinsko­m fakultetu, gdje takvo što ne postoji kao predmet i upravo je stoga to možda i najvažniji zadatak Hrvatskog liječničko­g zbora i naših udruženja - rekao je Mihalj.

Svečanosti su nazočili i predstavni­ci Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Zamjenica gradonačel­nika Jasenka Crnković napomenula je kako je riječ o velikom danu i velikoj obljetnici.

- Grad Osijek iskreno čestita i prati svaku suradnju s Hrvatskim liječnički­m zborom, podružnico­m Osijek, s obzirom na to da je Zbor mjesto edukacije, pomoći, razumijeva­nja i razvoja medicinski­h znanosti i struke. Liječnici su okosnica našeg zdravstven­og sustava, a svima nam je zajednički cilj njegovo daljnje poboljšanj­e i pružanje što bolje medicinske usluge našim građanima - rekla je Crnković. I. Alilović ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia