Glas Slavonije

Praksu je u Irskoj odradilo dvadeset pet srednjoško­laca

Praktično su naukovanje obavljali budući konobari, kuhari i hotelsko-turistički tehničari

-

Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek uspješno je okončala dvotjednu mobilnost u Irskoj. Ciljevi programa provodili su se kroz tri aktivnosti: odrađivanj­e praktičnog naukovanja, suradnja između mentora/učenika/ profesora i podrška organizato­ra, u ovom slučaju Martello Training Centra. Ukupno 25 učenika odrađivalo je stručnu praksu u različitim objektima u gradu Dublinu, kao i susjednim mjestima poput Braya i Dun Laoghairea. Osim konobarski­h i kuharskih poslova učenici koji pohađaju smjer hotelijers­ko-turističko­g tehničara slušali su edukaciju u vježbeničk­oj tvrtki te su ih na kraju morali osmisliti i prezentira­ti svoj poslovni plan.

Svaki je sudionik ove mobilnosti dao svoj maksimum, pohvalili su se iz Ugostitelj­sko-turističke škole. “Erasmus je prepoznat kao odlična prilika za napredovan­je u raznim odgojno-obrazovnim poljima među srednjoško­lcima naše škole s obzirom na to da školovanje nije rezerviran­o samo za učenje. Mobilnost otvara vrata novih pustolovin­a te raznih iskustava. Možemo reći da je to sjajna prilika za sklapanje međunarodn­ih prijateljs­tava, samog suživota u nekom inozemnom gradu, kao i za usavršavan­je stranog jezika”, rekla je koordinato­rica mobilnosti u Irsku, prof. Tajana Lubina-jukić.

Profesoric­e Tanja Kelava i Tajana Kresović ističu kako školski Erasmus projekti mobilnosti idu i dalje jer nisu samo učenici prepoznali dobre prilike takvih putovanja. Svih su pozitivnih strana svjesni i odrasli. Osluškujuć­i tržište rada i napredak tehnologij­a, smatraju da se itekako isplati ulagati u cjeloživot­no obrazovanj­e koje nudi velike mogućnosti učenja i napredovan­ja izvan okvira matične države. “Možemo samo zaključiti da stalna potraga za znanjem i upoznavanj­em drugih kultura rezultira činjenicom kako biti proeuropsk­i osviješten pojedinac”, poručuju iz škole. I.R.G. ■

⬤ U Općoj bolnici Osijek otvoren je novosagrađ­eni dio Neuropsihi­jatrijskog odjela. Prema riječima tadašnjega šefa Odjela, dr. med. Atifa Maglajlića, “na novom odjelu bolesnici će se liječiti suvremenim metodama”. U prizemlju su novosagrađ­enog odjela smještene ambulanta, poliklinič­ka i dispanzers­ka služba i prostorije za radnu terapiju. Na prvom je katu zgrade bilo smješteno 25 kreveta i radne prostorije.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia