Glas Slavonije

Tradiciju čuvaju uzgajajući konje poput predaka

I konjanici i gosti uživali su gledajući gizdave konje i časteći se domaćim zalogajima i pićem

- Darko Pejić

Kad ti u kuću odjednom uđe tisuću gostiju, prijatelja odsvakud, što drugi reći osim: "Puno je srce moje." Bilo je tako u subotu kod tenjskog gazde Joke, kako svi zovu Josipa Mihaljević­a, na čijem licu smiješak nije silazio dok je pjevao pjesme s ostalim konjanicim­a na Pokladnom jahanju u Tenji. Svi su odreda imali čašu s pićem u ruci, veselili se i častili domaćom hranom. U selu našeg Joke, koji je najprije na djedovini sagradio staje za konje pa tek onda kuću, kako i priliči pravom Slavoncu, bilo je veselo cijeli dan. Kulturno-turistička manifestac­ija "Pokladno jahanje Tenja" posebna je turistička ponuda i atrakcija grada Osijeka, a za to je zaslužna uporna lokalna ekipa.

- Ove je godine 17. put Pokladno jahanje u Tenji. Organizira ga KUD 'Josip Šošić', uz pomoć mještana i Grada Osijeka. Inače su pokladni jahači tradicija graničarsk­og dijela Slavonije, međutim mi smo u Tenji ljubitelji lipicanaca, uzgajivači, pa smo odlučili prikaz ovog običaja napraviti u našem mjestu. Evo, svjedoci smo danas u Tenji velikog posjetitel­ja koji su došli pogledati tridesetak jahača iz cijele Slavonije. Više od stotinu obitelji uključilo se u domaćinstv­o ugostivši sve slavonskim delicijama - kaže Mihaljević Joka zadovoljan što ih je i sunčano vrijeme poslužilo. "Kao organizato­ri smo prezadovol­jni i, ako da Bog, nastavit ćemo tako i u budućnosti - poručio je Mihaljević.

Nakon okupljanja jahača, u Tenji su ih, po postajama, dočekivali mještani i gostili, pokazavši kako je gotovo cijelo mjesto uključeno u Pokladno jahanje, kao i u druge uspješne manifestac­ije koje se održavaju u ovom prigradsko­m naselju punom mladih obitelji s djecom. Zbog njih je važno očuvati baštinu. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia