Glas Slavonije

Baranja: Prazno 680 državnih objekata - na pustarama 331

Oni koji žive u državnim stanovima i kućama mogu ih otkupiti

- Ivica Getto

Ministarst­vo prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine na području Baranje raspolaže s približno 680 nekretnina koje se trenutačno ne koriste.

Dio stambenih jedinica i nekretnina predviđen je za obnovu kako bi se mogle koristiti u svrhu stambenog zbrinjavan­ja, dio ih uvršten u plan stambenog zbrinjavan­ja za 2024. godinu, dok je dio nekretnina trenutačno neperspekt­ivan jer je neupotrebl­jiv i ne postoji interes potencijal­nih korisnika za njihovo korištenje. Najviše takvih je na baranjskim pustarama. Na nekima od njih više nema života, a u manjem dijelu živi samo nekoliko stanovnika. Opustjeli su tako Sokolovac i Jasenovac (ostalo je samo četvero ljudi), čiji su stanovnici smješteni u zgradu u Kneževim Vinogradim­a. Malo dalje od spomenutih pustara nalazi se Mirkovac (Frigyesföl­d majur), svijetli primjer preživljav­anja pustara, koji je beljsko vlastelins­tvo naselilo oko 1850. godine. Tridesetak godina poslije imao je više od 400 stanovnika, početkom Prvoga svjetskog rata tristotinj­ak, a sukladno popisu stanovništ­va iz 2021. godine, u Mirkovcu su (bila) 64 stanovnika.

“Na takozvanim pustarama nalazi se 331 nekretnina za koje ne postoji interes za korištenje", ističu u Ministarst­vu prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine, naglašavaj­ući kako postoje i dotrajali oštećeni objekti u naseljima u kojima nema interesa za stambeno zbrinjavan­je. Čak dvjestotin­jak takvih stambenih jedinica nalazi se, primjerice, u Kneževu, u Općini Popovac, čiji na

Grad Beli Manastir objavio je kako je, na inicijativ­u gradonačel­nika, održan sastanak na kojemu su sudjeloval­i Dragana Jeckov, saborska zastupnica, Tatjana Vukobratov­ić Spasojević, ravnatelji­ca Uprave za stambeno zbrinjavan­je, Božena Barišić, načelnica sektora za imovinsko-pravne poslove stambenog zbrinjavan­ja, Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela OBŽ-A za obrazovanj­e i mlade, Miroslav Kosanović, voditelj Područne službe Vukovar .... Govorilo se o stambenoj problemati­ci zaštićenih najmoprima­ca. čelnik, Zoran Kontak, često zna reći kako Općina tamo ima samo groblje, dok je sve ostalo u državnom vlasništvu, uz pokoju privatnu ili beljsku nekretninu. Što se tiče stambenih jedinica u kojima netko živi, iz Ministarst­va poručuju kako stanovi i obiteljske kuće kojima upravljaju u okviru Uprave za stambeno zbrinjavan­je (bivši Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavan­je) koriste građani s utvrđenim stanarskim pravom.

“Oni ih mogu otkupiti prema uvjetima iz Zakona o stambenom zbrinjavan­ju na potpomognu­tim područjima. Zahtjev za otkup mogu podnijeti nakon jedne godine korištenja nekretnine, a iznimno i prije, ako prodajnu cijenu plaćaju jednokratn­o ili na obročnu otplatu, s tim da je prvi obrok u visini od najmanje 15 % vrijednost­i kuće ili stana", pojašnjava­ju.

Postoje i novoizgrađ­ene nekretnine, među kojima višestambe­na zgrada u Belom Manastiru, završena u sklopu Programa međuresorn­e suradnje u svrhu stambenog zbrinjavan­ja obitelji u potrebi u rujnu 2023. godine.

“Riječ je o projektu pokrenutom na inicijativ­u gradske uprave, koja je darovala građevinsk­o zemljište. Zgrada i stanovi upisuju se kao državno vlasništvo kojim upravlja i raspolaže naše ministarst­vo, dok se s korisnicim­a stanova potpisuju ugovori o najmu, s mogućnošću otkupa ili darovanja stanova koje će se provoditi prema zakonskim kriterijim­a", kažu u Ministarst­vu, poručujući kako će izgradnja novih višestambe­nih zgrada ovisiti o raspoloživ­im sredstvima i o interesu potencijal­nih korisnika. ■

 ?? ?? Opustjela je i pustara širine
Opustjela je i pustara širine
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia