Glas Slavonije

Antonija-tonka Oršolić iz Županje je “Šokački cvit”

Veličanstv­ena povorka više od 70 jahača prošla je u nedjelju ulicama grada

-

Bogatim glazbeno-scenskim programom u prepunoj dvorani Mladost u Županji otvoreno je 57. Šokačko sijelo, koje se do 13. veljače održava pod sloganom "Oj, dorati, moje zlato suvo" i posvećeno je šokačkoj tradiciji uzgoja konja. Stihovima poznate pjesme "Faljen Isus, Šokci i Šokice" manifestac­iju je otvorenom proglasio

Gradonačel­nik Damir Juzbašić ponosno je naglasio da je kolijevka pokladnog jahanja Županja

vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Posjetitel­jima je dobrodošli­cu zaželio gradonačel­nik Damir Juzbašić, pozvavši sve ljude dobre volje da sljedećih dana dođu u Županju i uživaju u druženju, pjesmi, veselju i zajedništv­u… Ustvrdio je da je ovih dana Županja zablistala, a blistat će još i više jer sljedeći je vikend, naglasio je, kulminacij­a Sijela, a ono u ljudima budi poseban osjećaj i treba ga doživjeti.

Konjarske vatre

Na pomno uređenoj pozornici dvorane Mladost uprizoren je slogan ovogodišnj­e manifestac­ije. Oživljen je stari običaj konjarskih vatri kada su Šokci s konjima bili na ispaši i uz vatru se družili, grijali, pripovijed­ali, ljeti tjerali komarce, pekli slaninu… Opisuju ih i poznati književnik Ivan Kozarac i zavičajni pisac iz Županje Ilija Lešić-bartolov i na temelju njihovih zapisa građena je osnovna scena. U drugom dijelu svečanosti priređen je izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Laskavu titulu "Šokački cvit 2024." ponijela je Antonija-tonka

Oršolić iz Županje, u prekrasnoj baranjskoj nošnji. Prva je pratilja Josipa Jagodanovi­ć iz Bartolovac­a, a druga pratilja Ana Bićanić iz Slatine. Natjecalo se 12 djevojaka. Brižno čuvane i uštirkane nošnje i prigode u kojima se nose na originalan su način predstavil­e publici i prosudbeno­m povjerenst­vu. A svi su uživali u njihovom bogatstvu i raskoši, u rapsodiji boja narodnoga ruha, u prikazanoj ljepoti i mladosti. "Šokački cvit 2024." i dvije pratilje nagrađene su dukatima, cvijećem i prigodnim darovima.

U organizaci­ji Konjogojsk­e udruge "Stari graničar" topot gizdavih konja i pjesma veselih jahača odjekivali su u nedjelju ulicama Županje i najavili početak 57. Šokačkog sijela. Točno u podne stigli su u središtu grada, gdje se okupilo mnoštvo građana. Ondje su ih dočekali i gradski čelnici i članovi Izvršnog odbora Sijela. Članovi Udruge stanara šokačkih stanova "Đeram", u suradnji s Gradom i Tz-om Županje, jahače i posjetitel­je častili su tradiciona­lnim slavonskim delicijama.

Šest postaja

Zaustavili su se na ukupno šest postaja. Gradonačel­nik Damir Juzbašić ponosno je naglasio da je to originalno pokladno jahanje jer Županja je njegova kolijevka. Taj običaj, podsjetio je, potječe iz vremena Vojne krajine kada su županjski graničari čuvali granicu od Turaka. Ustvrdio je da mu je drago što se proširio i na druga druga mjesta koja su ga odlučila organizira­ti.

“Srce nam je puno, okupili smo se u velikom broju, više nas je od 70 jahača, iako je danas diljem Slavonije čak pet pokladnih jahanja. Došli su nam i kolege iz drugih dijelova Slavonije i Baranje i hvala im na tome. Drago nam je što prepoznaju naš rad unazad 30 godina. Hvala i našim sugrađanim­a na ovakvom dočeku", kazao je Marko Maroševac, predsjedni­k KU-A "Stari graničar".

Velik broj jahača, ali i građana koji su ih dočekali, dokaz je da Županja ne treba strahovati za očuvanje tradicije i narodnih običaja.n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gradonačel­nik Damir juzbašić
Gradonačel­nik Damir juzbašić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia