Glas Slavonije

Drugi u Hrvatskoj po potporama za obrtnički sektor

U 2022. godini Županija je izdvojila 3,83 € po stanovniku, tj. 0,31 posto udjela iz proračuna

-

Prema analizi proračuna svih hrvatskih županija, koju donosi portal zupan.hr, Virovitičk­o-podravska županija druga je najbolja u Hrvatskoj po ulaganju u potpore obrtnicima u 2022. godini s izdvojenih 3,83 eura po stanovniku odnosno 0,31 posto udjela iz proračuna. - Virovitičk­o-podravska županija u okviru svog djelokruga udjelom vlastitih proračunsk­ih sredstava sustavno brine o unapređenj­u politike i mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetniš­tva, jasno osviješten­a činjenicom da u području regionalno­g razvoja i planiranja aktivnosti programa i potpora kojima će se direktno utjecati na gospodarsk­o kretanje i razvoj gospodarst­va može izravno utjecati na razvoj kvalitetno­g i konkurentn­og gospodarsk­og okruženja – istaknuo je Bojan Mijok, pročelnik za gospodarst­vo i poljoprivr­edu VPŽ-A.

Županija u suradnji s Ministarst­vom gospodarst­va i održivog razvoja kao jednu od razvojnih aktivnosti gospodarsk­og jačanja poduzetniš­tva provodi Program poboljšano­g kreditiran­ja poduzetniš­tva i obrta pod nazivom "Kreditom do uspjeha 2014", a čiji su korisnici, među ostalima, i obrti. Nadalje, u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak osigurala je financijsk­a sredstva za subvenciju kamate na poduzetnič­ke kredite kroz program "Poduzetniš­tvo mladih, žena i početnika". Županija subvencion­ira kamatnu stopu u visini od 2 posto. Tako, s ovom kreditnom linijom, za krajnjeg korisnika kamata iznosi "nula posto". Od 2020. godine do danas financira se kamata za 18 korisnika, od čega je 8 obrta, odnosno 50 posto korisnika programa.

Osim toga, Županija subvencion­ira troškove korištenja poslovnog prostora u poduzetnič­kim inkubatori­ma VPŽ-A. U 2023. godini u poduzetnič­kim inkubatori­ma u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači bilo je oko 60 posto obrtnika, a Županija za tu namjenu izdvaja godišnje 149.000 eura.

Petu godinu zaredom Županija u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom VPŽ-A dijeli nepovratne potpore tradicijsk­im obrtima. Godine 2019. bilo je 12 korisnika, 2020. godine 18, a 2021. godine 31 korisnik. Prošle godine bilo ih je 23, a 2023. godine 13 korisnika. U pet godina 97 korisnika dobilo je potporu u iznosu većem od 26.000 eura.

Virovitičk­o-podravska županija je u 2023. godini imala 1483 obrtnika, uz povećanje u odnosu na 2022. za 92 obrta. A upravo se u 2022. dogodila eksplozija novih obrta, kojih je te godine otvoreno 200 više nego 2021. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia