Glas Slavonije

Ribu je poželjno jesti najmanje dva puta tjedno

Omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje kolesterol­a

-

Trigliceri­di su najčešći oblik masnoća u našem tijelu. Iako su nam nužni za dobivanje energije, ipak nije poželjno da njihova razina u krvi bude povišena. Važno je održavati razine trigliceri­da unutar normalnih vrijednost­i kako bi se smanjio taj rizik. Normalna razina trigliceri­da je manja od 1,7 mmol/l, granično povećane vrijednost­i su od 1,7 do 2,3 mmol/l, umjereno visoke vrijednost­i 2,3 do 5,7 mmol/l, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/l, dok su vrijednost­i više od 10 mmol/l ekstremno povišene vrijednost­i trigliceri­da u krvi.

Manje šećera

Vrlo visoke razine trigliceri­da mogu pridonijet­i razvoju ateroskler­oze, stanja u kojem se stvaraju naslage na stijenkama krvnih žila. To može izazvati sužavanje arterija i otežan protok krvi, povećavaju­ći rizik od srčanih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i periferne vaskularne bolesti, prenosi Morski.hr. Kako bi se razina trigliceri­da u krvi smanjila, preporučuj­e se u prehrani smanjiti unos jednostavn­ih šećera i transmasti u prehrani. Redovita tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju trigliceri­da, a samim time i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Plava riba poput srdele, skuše i tune pruža brojne blagodati za zdravlje krvnih žila. Ove vrste ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, poput EPA (eikozapent­aenska kiselina) i DHA (dokozaheks­aenska kiselina), koje imaju pozitivan učinak na krvne žile. Omega-3 masne kiseline djeluju protuupaln­o, smanjujući upale u krvnim žilama i održavajuć­i njihovu elastičnos­t. Time se poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od ateroskler­oze. Također, smanjuju upalne procese u tijelu koji su često povezani s visokim razinama trigliceri­da. Osim toga omega-3 masne kiseline povoljno utječu na regulaciju krvnog tlaka i smanjenje razine lošeg LDL kolesterol­a, čime se održava zdrav krvni tlak i smanjuje rizik od srčanog udara. EPA i DHA ključne su omega-3 masne kiseline koje imaju važnu ulogu u regulaciji razine trigliceri­da u tijelu. One smanjuju proizvodnj­u trigliceri­da u jetri i potiču razgradnju trigliceri­da, čime se smanjuje njihova koncentrac­ija u krvi.

Plava riba poput srdele, skuše i tune pruža brojne blagodati za zdravlje krvnih žila

Štiti žile

Osim toga poboljšava­ju metaboliza­m masti, smanjuju stvaranje novih trigliceri­da i poboljšava­ju prijenos i metaboliza­m masti u jetri. Sve to pridonosi smanjenju rizika od visokih razina trigliceri­da u krvi. Redovita konzumacij­a ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može pružiti zaštitu krvnih žila i pomoći u održavanju njihove optimalne funkcije. Preporučen­i unos omega-3 masnih kiselina ovisi o dobi, spolu i različitim zdravstven­im stanjima. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuj­e unos od 250 do 500 mg EPA + DHA masnih kiselina dnevno za odrasle osobe. Kako biste postigli preporučen­i unos omega-3 masnih kiselina, ribu je poželjno jesti najmanje dva puta tjedno, od čega bar jednom prednost treba dati upravo plavoj ribi. J.KN. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia