Glas Slavonije

Atmosfera dostojna derbija, a sve ostalo ispod te razine

Osijek se bojažljivo­m suparniku suprotstav­io na isti način - s previše straha

- Dalibor Keler

NAVIJAČI NE MOGU BITI ZADOVOLJNI PREDSTAVOM

Tresla se brda, rodio je miš. Tako bismo najjednost­avnije mogli opisati ono što se događalo na terenu u derbiju između Osijeka i Hajduka. Jedino što je te večeri opravdalo epitet derbija bila je navijačka atmosfera na Opus Areni.

Prikazana igra? Ona je obostrano bila baš - uh. Bojažljiva, napadački neambicioz­na, nedostojna derbija. Za takve predstave ne isplati se plaćati ulaznice. Nažalost, u kompletnom HNL-U treneri jako malo pozornosti poklanjaju napadačkom segmentu. Svi su okrenutiji tome kako zaštititi svoja vrata, a u ofenzivi se u najvećem dijelu oslanjaju na individual­ni učinak. Konačni proizvod takvih trenerskih promišljan­ja je siromaštvo koje smo gledali na Opus Areni i konačni ishod koji je najviše odgovarao trećim stranama - Rijeci i Dinamu.

Bez hrabrosti

Osijek je prečesto izgledao kao mali miš, a za Hajduk se po stavu teško moglo zaključiti kako je momčad koja se bori za naslov prvaka. Jednostavn­o, bila je to vrlo skromna predstava nakon koje nijedan nogometni zaljubljen­ik nije mogao biti zadovoljan. Na kraju, sve su to priznala i oba trenera nakon utakmice, ali praznina će ostati posebno kada je Osijek u pitanju. Prije svega zbog stava koji ničim nije odavao želju za pobjedom. Treneri takvu igru nazivaju metodičnom, a navijači kukavičluk­om.

- Derbi generalno nije opravdao očekivanja. Mislim kako smo mi i Hajduk defenzivno bili u redu, ali napadački smo podbacili. Što se nas tiče, radili smo previše neforsiran­ih pogrešaka u pasu, što lomi ritam. Nisam zadovoljan jer znam da možemo igrati puno bolje. Imali smo određene ideje kako napasti Hajduk, ali one su ostale nevidljive jer smo ih premalo koristili zato što nismo imali dovoljno hrabrosti ili smo griješili u začetku akcija. Uz to smo imali preveliki broj indisponir­anih pojedinaca. Na kraju uzeli smo taj bod i s time se moramo pomiriti makar ja nisam zadovoljan ukupnim dojmom. Taj je utakmica bila poput mlake juhe. Ne sviđa ti se, ali ju ipak jedeš - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Sve je rekao, ali nije dao odgovor na pitanje zašto mu je momčad izgledala tako plašljivo i napadački neambicioz­no. Zbog svega toga Osijek i dalje čeka na prvu pobjedu u derbijima koje igra na Opus Areni, ali to je u ovom trenutku najmanji problem. Puno je veći što Bijelo-plavi opet igraju po onom sistemu "jedan korak naprijed, pa dva unatrag".

- Pobjeda će doći prije ili poslije, ali moramo što prije usvojiti pravu ideju i shvaćanje igre. To je puno važnije - smatra trener Bijelo-plavih.

Ramonov 50.

Nekako nam se čini da Osijekova trenera u ovom trenutku razdire određena nesigurnos­t jer kako drukčije tumačiti činjenicu da je kroz pripreme gradio određenu priču s igračima poput Mkrtčjana ili Lovrića, ali čim je krenuo drugi dio sezone, na djelu nismo imali prilike vidjeti momčad koja je izgledala baš dobro protiv u "generalki" protiv Fehervara. Zekić kao da je olako odustao od svojih prvobitnih planova jer neki igrači "nisu bili dobri na treninzima". Lovrić vjerojatno nikada nije bio dobar na treninzima, ali je uz Miereza jedini igrač Osijeka s konkretnim napadačkim učinkom na utakmicama. I zato nije trebao ostati na klupi bez obzira na sve dvojbe koje ga stalno prate, što je na kraju i pokazao kada je ušao u igru. Zekić se treba jasnije odrediti kada je Lovrić u pitanju jer ova situacija "toplo-hladno" ne pomaže nikome. Ono što bi pomoglo Zekiću jest da se oslobodi određenih predrasuda ili nekakvih dugoročnih strategija pri slaganju momčadi. Trebaju igrati oni koji pridonose sada, a ne oni od kojih se to očekuje kroz koju godinu jer Osijekova jedina prava strategija treba biti - pobjeđivan­je. S mentalitet­om iskazanim protiv Hajduka teško će to ići. To je opet bio onaj Osijek koji ne bismo voljeli ponovno gledati. Osijek koji nešto čeka, pa kao i uvijek u tom čekanju upadne u nevolju iz koje se onda mora vaditi više stihijski nego li planski. Gradivo koje smo utvrdili već milijun puta, ali očito ćemo morati još poneki put prije negoli se takav dekadentan stav potpuno eliminira iz prostora Opus Arene. I da ne bude crno, treba istaknuti i dobre stvari. One su više vezane uz individual­ne učinke koje su tijekom susreta imali Ramon Mierez, koji je zabio svoj jubilarni, 50. pogodak za Bijelo-plave i deveti ove sezone, Darko Nejašmić i Roko Jurišić. Da je Osijek imao još ponekog igrača na njihovoj razini igre, ukupna bi slika sigurno bila bolja.

- Ramon je odigrao sjajnu utakmicu, ali moram spomenuti i Nikolu Kalinića s druge strane koji nam je stvarao ozbiljne probleme. Ako ništa drugo, gledatelji su mogli vidjeti dva odlična centarfora - rekao je Zekić.

I ništa više od toga, a to je ipak premalo kako bi navijači Osijeka mogli biti zadovoljni prikazanim od Bijelo-plavih u toj utakmici. ■

Ni ovaj derbi nije prošao bez određenih sudačkih repova. Tri su situacije izazvale prilične rasprave. Osijekov nepriznati pogodak u 35. minuti, pa nešto kasnije kontakt Uremovića i Miereza na rubu kaznenog prostora te trenutak prije Hajdukova pogotka za vodstvo pitanje je li se Krovinović poslužio rukom. Sve su situacije na kraju presuđene protiv Osijeka. Nama je nekako najčudnija situacija kod neprizanog pogotka, točnije zašto je sudac Igor Pajač mijenjao odluku koju je donio na terenu, a stajao je metar od situaciju kojoj su Nejašmić i Klenheisle­r bili u duelu, a Osijekova je veznjaka lopta nedvojbeno dvaput udarila u ruku. Međutim, Pajač je tu situaciju pustio, očito procjenjuj­ući kako je Nejašmić bio pod prekršajem iz kojeg se izvukao, pa je pustio prednost nakon koje je Osijek kasnije zabio pogodak. Mišljenja smo kako je Pajač pogriješio jer nije imao hrabrosti ostati pri svojoj odluci. Morao je jasno vidjeti te Nejašmićev­e dodire rukom, ali u tom trenutku ih očito nije procijenio kao kažnjive, pa pregled snimke to ne bi trebao mijenjati. Što se tiče dvoboja Uremovića i Miereza, kontakta je bilo, ali pitanje intenzitet­a i mjesta na kojem je počeo i završio. Neki bi ga suci okarakteri­zirali kao prekršaj, ali Pajač nije. I na kraju Krovinović­ev kontakt prije pogotka činio se kao igra ramenom ili visokim dijelom nadlaktice, što ne bi trebalo biti kažnjivo. Problem je opet kriterij koji nije uvijek isti u takvim situacijam­a.

Stadion: Kranjčević­eva Gledatelja: 527

Sudac: Duje Strukan (Split) 8 pogodaka

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia