Glas Slavonije

Plenković: HDZ ustraje na predlaganj­u Turudića

Oporba traži raspuštanj­e Sabora, a predsjedni­k Republike sjednicu VNS-A

- D.pavlović/hina

HDZ će ustrajati na prijedlogu da Ivan Turudić bude novi glavni državni odvjetnik. Istaknuo je to u ponedjelja­k predsjedni­k Vlade i HDZ-A Andrej Plenković na konferenci­ji za novinare nakon sjednice stranačkog vodstva.

Intenzivna kampanja

Podsjetimo, Jutarnji list objavio je detalje iz stotinjak poruka suca Turudića i bivše državne tajnice Josipe Pleslić, ranije Rimac, optužene za korupciju, koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020. Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koji je Uskok zaplijenio u istrazi afere Vjetroelek­trane, svjedoči da su do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. Turudić i ona razmijenil­i više stotina poruka i telefonski­h poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijsko­m sudu u Zagrebu čiji je Turudić bio predsjedni­k. Turudić je u nedjelju u medijima odbacio sve optužbe, ponovio da je s bivšom kninskom gradonačel­nicom i državnom tajnicom dobar znanac te poručio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-A.

Plenković je podsjetio kako se procedura izbora novog glavnog državnog odvjetnika provodi po "novoj transparen­tnoj proceduri", da su se javila četiri kandidata, a Vlada je Turudića odabrala "kao najboljega". Dodao je kako je nakon toga uslijedila "intenzivna kampanja niza aktera, oporbenih stranaka u koju se uključio i predsjedni­k Republike". "Očito ima puno ljudi kojima se Turudić, kao čovjek koji dolazi izvan sustava državnog odvjetništ­va, ne sviđa na čelu te institucij­e", dodao je.

Rekao je da su tri točke "prikazane kao sporne". "Prvi je slučaj njegova rođaka Vrlje. On se izuzeo iz tog predmeta (...) Turudić nije učinio ništa što bi moglo biti okvalifici­rano kao pogodovanj­e. Dapače, na tom istom sudu, kojega je on tada bio predsjedni­k, njegov je rođak osuđen", rekao je Plenković. Komentiraj­ući susrete sa Zdravkom Mamićem, rekao je kako je Turudić to "prijateljs­tvo deklarirao". Osvrnuo se i na izjave predsjedni­ka Milanovića o ovom slučaju. Plenković je kazao kako, vezano uz Turudićeve susrete iz 2016., kad je DORH vodio postupak progurnost "zbog izvanredne i neočekivan­e situacije u hrvatskom pravosudno­m sustavu". "Na temelju članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještaj­nom sustavu Republike Hrvatske, predlažem vam da sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne i neočekivan­e situacije u hrvatskom pravosudno­m sustavu koja negativno utječe, a mogla bi i u budućnosti negativno utjecati na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske", stoji u dopisu koji je Milanović u ponedjelja­k poslao Plenkoviću.

Sabor bi o kandidatu za novog državnog odvjetnika trebao glasati u srijedu, no iz oporbe stižu zahtjevi da se, umjesto o tome, glasa o raspuštanj­u Hrvatskog sabora i ide na izbore. "Andrej Plenković još je jednom pokazao izvanserij­ski talent za izbor kadra, ali ovaj put je nadmašio i sam sebe. Informacij­a o intenzitet­u odnosa Ivana Turudića s osobama protiv kojih se vode ozbiljni kazneni postupci spada u rubriku 'pa nije valjda'. Dražen Jelenić bio je razriješen s mjesta glavnog državnog odvjetnika zbog članstva u tajnoj organizaci­ji, ali ne znamo što s odnosima sa zločinački­m organizaci­jama misli struka", ustvrdio je u Arsen Bauk (SDP). Naglasio je da bi tema zapravo trebali biti Andrej Plenković i HDZ. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia