Glas Slavonije

Izbjegavat­i nedostojno ponašanje

- H

Državno sudbeno vijeće (DSV) nije ovlašteno komentirat­i ono što bi se moglo pojaviti u nekom postupku pred tim tijelom, sukladno praksi Europskog suda pravde, odgovorio je predsjedni­k DSV-A Darko Milković na pitanje o porukama koje je sudac i kandidat za šefa DORH-A Ivan Turudić razmjenjiv­ao s Josipom Pleslić.

Predsjedni­k Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po zakonu ovlašten za pokretanje stegovnih postupaka, u nedjelju je na upit N1 planiraju li poduzeti kakve korake u svjetlu objavljeni­h poruka odgovorio da će provjeriti navode iz tiska te nakon toga donijeti odluku. Jutarnji list je u ponedjelja­k, pozivajući se na neimenovan­i izvor, objavio da će Dobronić zatražiti sve podatke koji su proteklih dana izišli u javnost te zapisnike i snimke Turudićevi­h izjava, posebno onih koje je davao pred saborskim Odborom za pravosuđe, kako bi se utvrdila istinitost njegovih tvrdnji.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je potom da je biranje glavnog državnog odvjetnika dio političkog postupka koji se ne odnosi na sudbenu vlast. "UHS i ovaj put podsjeća da se svaki sudac treba pridržavat­i Kodeksa sudačke etike. Svaki sudac dužan je obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnosti­ma izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanst­va suda i sudačkog poziva", stoji u priopćenju. Dodali su također da sudac mora izbjegavat­i svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnos­ti sudačkom položaju, prihvaćaju­ći i ona ograničenj­a koja bi se drugim građanima činila opterećuju­ćima. "Nije svaka povreda Kodeksa stegovno djelo. Stegovni postupak ovlašteni su pokrenuti predsjedni­k suda (ne sud), predsjedni­k neposredno višeg suda i ministar nadležan za poslove pravosuđa", istaknuo je UHS. Turudić je u nedjelju odbacio sve optužbe te poručio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-A. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia