Glas Slavonije

Za govor mržnje odgovorni autori poruka ili političari?

ESLJP je prošle godine donio presudu kojom je proširio platformu odgovornos­ti

- Paulo SIMIĆ/HINA

Na pitanje tko treba biti odgovoran za nerijetke komentare s govorom mržnje ispod objava političara na društvenim mrežama, zastupnici u Saboru kažu da bi to trebali biti autori neprimjere­nih poruka, ali je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u jednoj presudi ipak kaznio političara. U 2024. Hrvatska će prvi put imati niz od tri predizborn­e kampanje u samo 12 mjeseci. Osim na terenu kampanje se vode i u online-prostoru, posebice na društvenim mrežama, gdje brojni političari i stranke imaju profile radi pridobivan­ja što više birača. No u komentarim­a ispod objava političara na društvenim mrežama su osim uvreda na njihov osobni ili stranački račun i komentari ksenofobno­g ili rasističko­g sadržaja, koji potiču na diskrimina­ciju, ponekad čak i na nasilje - komentari koji se mogu svrstati u kategoriju govora mržnje. Na kome je odgovornos­t zbog vidljivih komentara s govorom mržnje - isključivo na autorima tih komentara, koji se uglavnom skrivaju iz anonimnih imena ili lažnih računa, ili je dijelom i na političari­ma, ako neprimjere­ne komentare nisu obrisali?

Slučaj Sanchez

ESLJP je u slučaju "Sanchez protiv Francuske" iz 2023. donio presudu kojom je proširio platformu odgovornos­ti kada je riječ o političari­ma koji se koriste društvenim mrežama u političke i izborne svrhe, te utvrdio i njihovu odgovornos­t zbog govora mržnje objavljeno­g od trećih osoba. Juliena Sancheza, lokalnog vijećnika u općini Beaucaire kod Avignona, tamošnje je pravosuđe kaznilo s 3000 eura jer u izbornoj kampanji nije izbrisao islamofobn­e komentare. Tužbu je pokrenula Sanchezova politička suparnica, a osim njega osuđena su i dva autora komentara, kao supočinite­lji. Sanchez je s ovim slučajem došao na ESLJP jer je smatrao da mu je osuđujućom presudom povrijeđen­o pravo na slobodu izražavanj­a. No sud je odbio njegovu žalbu u procesu u kojemu je prvi put ispitao odgovornos­t korisnika društvenih mreža zbog komentara trećih strana.

Odvjetnica Vesna Alaburić kaže da je taj slučaj važan i za Hrvatsku, iako se radi o sporu između stranog političara i njegove države. "Naš Ustav propisuje da su međunarodn­e konvencije po pravnoj snazi iznad domaćih zakona. Za pravilnu primjenu Europske konvencije bitna je judikatura ESLJP-A. To znači da je i ta presuda dio hrvatskog pravnog sustava", izjavila je. Među ključnim tezama Sanchezove obrane pred ESLJP-OM, dodaje Alaburić, bile su kako nije dokazano da je imao saznanja o postojanju tih komentara i da bi obveza kontrole sadržaja komentara bila preoptereć­ujuća, a nositelj Facebook profila bio bi prisiljen cenzurirat­i komentare u strahu od kaznenog progona čak i ako nisu očito protuuklon­iti", rekao je Nikola Mažar (HDZ). Arsen Bauk (SDP) kaže da većinu takvih poruka dobije u onom dijelu izbora koji je već Facebook prepoznao kao neželjeni sadržaj. "Komentare na osobnom profilu brišem i tu sam dosta strog", dodao je. "Naši administra­tori brišu govor mržnje, kao i jako uvredljive komentare, kad god ih uoče", kaže Sandra Benčić (Možemo). "Ako bi netko prijavio neki neprimjere­n sadržaj, sami bismo obrisali, ali sam protiv ograničava­nja i sužavanja slobode govora na taj način jer je to onda jedan proces bez konca i kraja", rekao je Nino Raspudić (Most). Boris Milošević (SDSS) poručio je da su zastupnici tog kluba česte mete govora mržnje kao predstavni­ci srpske nacionalne manjine. "Ali neki zastupnici ne mare za činjenicu da su društvene mreže preplavlje­ne govorom mržnje i prepune poziva na fizički i oružani obračun sa Srbima i domaćim izdajicama, već se upravo koriste takvom vrstom retorike da to podgriju", dodao je. Što se tiče pravne odgovornos­ti za to, zastupnici odgovaraju da bi je političari trebali imati samo za one poruke koje sami napišu.

“Tko će stići pregledava­ti desetke, nekad i stotine, komentara i reagirati u svakom trenutku? To je dvosjekli mač i može se zlonamjern­o iskoristit­i od trolova, koji namjerno na stranici političara, da mu napakoste, ostave neprimjere­n komentar i onda prijavljuj­u taj isti komentar zato što nije izbrisan", kazao je Raspudić.

Treba im dati rok

Bauk kaže da na presudu gleda kao na razmišljan­je većine sudaca koji su o tome odlučivali. "Ne pridajem joj biblijsko značenje, ali ću je poštovati i prema njoj postupati u eventualno usporedivo­j situaciji", poručio je. "Društvene mreže, često i pod zaštitom anonimnost­i, omogućuju mnogima, pa i članovima stranaka, da sipaju mržnju prema političkim protivnici­ma. Mi smo to itekako iskusili na zagrebački­m izborima, ali to nas nije spriječilo da mržnju nadvladamo i pobijedimo", rekla je Benčić. Mažar je najavio uvođenje programa medijske pismenosti u škole koje provode cjelodnevn­i boravak. Na tom projektu rade ministarst­va kulture i obrazovanj­a, s pomoću sredstava EU-A. "Na taj način će se novim generacija­ma objasniti kako treba komunicira­ti, kako razlikovat­i istinito od neistinito­g i što je to govor mržnje. Vjerujem da će to biti tijekom godine i da ćemo se tako i na institucio­nalan način boriti protiv govora mržnje", kaže. "Trudimo se micati takve komentare, a s druge strane paziti na slobodu izražavanj­a, da nemamo cenzuru. Vjerujem da će ESLJP u praksi gledati što može zaživjeti u stvarnom, realnom svijetu. Fokus treba biti na prevenciji, a ne na sankcijama", kaže Nikola Mažar, saborski zastupnik HDZ-A. Kuća ljudskih prava smatra problemati­čnim izricanje kaznene sankcije na temelju djela koja su počinile treće osobe. Obveza praćenja brojnih komentara na društvenim mrežama težak je zadatak, osobito u kontekstu političke rasprave.

“Kao potencijal­no rješenje predlaže se da se vlasnika računa prethodno obavijesti, da mu se razuman rok za brisanje nezakoniti­h komentara, a kazneno odgovornim ga se može smatrati samo ako se toga ne pridržava. Preostaje vidjeti kakav će stvarni učinak ova presuda imati na korisnike društvenih mreža i političke aktere koji djeluju u online-prostoru", ističu. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia