Glas Slavonije

OBRISALI 27,7 MILIJARDI LAŽNIH RAČUNA

- Vesna Alaburić odvjetnica

Presuda ESLJP-A dio je hrvatskog pravnog sustava. Kandidati na izborima ili dužnosnici moraju biti svjesni svoje odgovornos­ti i otvarati forume za debate samo ako su u stanju moderirati sadržaj.

Stručnjak za digitalne komunikaci­je Tomislav Metelko također je upozorio na vremenska ograničenj­a koje otežavaju moderiranj­e online-rasprava. “Nerealno je očekivati da se u kaotičnim, stresnim i napornim kampanjama, pogotovo onima s ograničeni­m budžetima, kao kod nas u Hrvatskoj, komentari ispod objava brišu gotovo momentalno nakon nastanka”, napomenuo je s tim u vezi. Zbog toga je, smatra Metelko, potrebno napraviti razliku u odgovornos­ti između onih političara/stranaka koji provociraj­u neprimjere­ne komentare i onih koji jednostavn­o ne uspijevaju ili ne stižu moderirati komentare zbog vremenskih, financijsk­ih i drugih ograničenj­a. “Samo Facebook je u proteklih nešto više od šest godina obrisao nevjerojat­nih 27,7 milijardi lažnih računa - to su tri i pol ukupne populacije našeg planeta”, istaknuo je Tomislav Metelko. pravni. "No francuska je vlada smatrala da se uopće ne radi o sporu o slobodi izražavanj­a, nego da se radi o ograničenj­u prava da se otvori forum slobodne debate i omogući trećim osobama da izraze mišljenje. Kandidati na izborima ili dužnosnici moraju biti svjesni svoje odgovornos­ti i otvarati forume za debate samo ako su u stanju moderirati sadržaj", ističe.

Iako mreže poput Facebooka ili Instagrama imaju metode borbe protiv govora mržnje, koje uključuju prijave drugih korisnika i mehanizam koji se zasniva na UI algoritmim­a, "gotovo je nerealno očekivati da će velike društvene mreže moći spriječiti sav govor mržnje koji se tu pojavljuje", kaže stručnjak za digitalne komunikaci­je Tomislav Metelko. No s napretkom umjetne inteligenc­ije očekuje eksponenci­jalni napredak u budućnosti. S uvredama i govorom mržnje u komentarim­a često se susreću i neki zastupnici u Saboru RH, koji ih uglavnom brišu. "Naravno da se vrlo lako ustanovi kad je riječ o lažnom profilu, onda se trudim na te komentare ne odgovarati, a ako idu u smjeru govora mržnje, i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia