Glas Slavonije

Dodiku ne odgovara nova sutkinja, prigovara zbog zastave, proziva Schmidta Č

- H

itanjem optužnice u ponedjelja­k je na Sudu BIH u Sarajevu formalno počelo suđenje čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je optužen za neprovođen­je odluka visokog predstavni­ka međunarodn­e zajednice Christiana Schmidta, a ročište je održano unatoč nastojanji­ma Dodikove obrane da iznudi još jednu odgodu.

Tužiteljst­vo BIH podignulo je optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske još u kolovozu 2023., a Sud BIH je potvrdio u rujnu. Suđenje je do sada tri puta odgađano zbog zahtjeva optuženika za izuzeće sudaca i tužitelja. Na temelju odluke koju je sudac Mirsad Strika ranije donio, suđenje Dodiku razdvojeno je od postupka protiv Lukića, koji je s prošlog ročišta izostao opravdavaj­ući to zdravstven­im problemima. Novost u dijelu procesa protiv Dodika je to što je njegovo vođenje, umjesto suca Strike, koji odlazi u mirovinu, preuzela sutkinja Sena Uzunović. Dodik i njegova obrana odmah su tražili njezino izuzeće tvrdeći da je ona pristrana jer je kao pravnik bila angažirana u službi vlade Federacije BIH, a odmah nakon toga problemati­zirali su njezino inzistiran­je da se počne čitati optužnica prije nego što bude izmijenjen­a s obzirom na razdvajanj­e postupaka, što je Uzunović odbacila.

Dodik je nakon ročišta kazao da je jasno da je sutkinja Uzunović "došla sa zadaćom", odnosno kako je to za njega samo dokaz da je ovo politički proces koji ne vodi sud, nego "netko drugi". Zasmetalo

Željka Cvijanović ustvrdila je kako je “šokirana” zamjenom suca, osporavaju­ći i Schmidtove ovlasti

mu je i što u sudnici nema zastave RS-A, nego samo BIH. Ustvrdio je da mu se ne može suditi po izmjenama zakona koje je donio Schmidt. "Ovo je isključivo politički proces i instrument­aliziranje suda i tužiteljst­va", kazao je. I njegovi suradnici ponovo su se okupili pred sudom. Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović rekla je kako sumnja da je nova sutkinja dobila nalog raditi ono što prethodni sudac nije želio, dok je predsjedni­k vlade RS-A Radovan Višković optužio veleposlan­stvo SAD-A da vodi taj proces, a nova sutkinja radi po njihovu nalogu.

Suđenje Dodiku opet su došli pratiti i njegovi simpatizer­i, a bilo ih je toliko da nisu svi stali u sudnicu, pa ni ući u sudski kompleks. Potpredsje­dnica Dodikove stranke i predsjedni­ca kluba zastupnika SNSD-A u Zastupničk­om domu parlamenta BIH Sanja Vulić zbog toga je prostački vrijeđala pripadnike sudskog osiguranja. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia