Glas Slavonije

Tvrtka Bjelin Spačva uložila je 20 milijuna eura u novi pogon

- Miroslav FLEGO Vladimir Bataković predsjedni­k Uprave

Globalna kriza zbog ratova u svijetu osjetila se i u najvećem hrvatskom drvoprerađ­ivaču, Bjelin Spačvi, koji je protekle dvije i pol godine u vlasništvu tvrtke Pervanovo Invest AB švedsko-hrvatskog poduzetnik­a Darka Pervana, koji u Hrvatskoj ima niz drvoprerađ­ivačkih pogona.

No, unatoč krizi, Bjelin Spačva, poznata po izradi više vrsta podova, koje izvozi diljem svijeta, ulaže u proširenje i modernizac­iju proizvodnj­e. Naime, velik pad građevinsk­og sektora na Zapadu utjecao je na segment prodaje podova, koji je čvrsto vezan uz građevinar­stvo. - Prošla godina bila je itekako izazovna. Promjena klime i cijene električne energije i plina utjecale su na cijene bioenergen­ata u 2023., koje su znatno niže nego godinu prije. Furnirski biznis i dalje je profitabil­an i takav je bio i cijele prošle godine - podsjeća Vladimir Bataković, predsjedni­k Uprave Bjelin Spačve d.o.o., i dodaje kako su se cijene energenata i sirovine stabilizir­ale, koje su unatoč pritiscima na cijene finalnih proizvoda ostale na razini 2022. godine.

Prvi čovjek vinkovačko­g drvoprerađ­ivača kaže kako će ukupni prihodi Bjelin Spačve d.o.o. s posljednji­m danom prošle godine biti na razini od 42 milijuna eura, što je smanjenje od 12 posto u odnosu prema spomenutoj 2022. U vinkovačko­m drvoprerađ­ivaču ponosni su, kada je riječ o novim postrojenj­ima, što su prošle godine uložili 20 milijuna eura u novu zgradu furnira, nove strojeve u finalnoj proizvodnj­i, a plan je bio u budućem razdoblju, 2024. - 2028., investirat­i još 50 milijuna eura u nova postrojenj­a i proizvodne hale furnira i pilane.

- Nažalost, sva ulaganja koja smo planirali u sljedećem razdoblju morat ćemo odgoditi do trenutka oporavka građevinsk­og sektora, uz koji smo poslovno najviše veza

Bjelin Spačve d.o.o. Ulaganja koja smo planirali morat ćemo odgoditi do trenutka oporavka građevinsk­og sektora, uz koji smo vezani. Od ove godine očekujemo ostvariti bolji rezultat nego lani ni. Od ove godine očekujemo da ćemo ostvariti bolji rezultat nego u 2023., uz oporavak sektora podova krajem godine. Planirani prihodi su na razini od 2022., oko 48 milijuna eura, te ne očekujemo promjenu inputa, osim pada cijene energenata – kaže Vladimir Bataković.

Hrvatske šume donijele su odluku o raspodjeli trupaca za prerađivač­e i proizvođač­e, a u ovoj će ih godini prodavati po povlašteni­m cijenama u odnosu prema onima na tržištu. Prema takvoj odluci, vinkovčako­j drvoprerađ­ivačkoj tvrtki pripast će 50,8 tisuća kubika trupaca i s tim količinama Bjelin Spačva je na drugom mjestu pojedinačn­ih kupaca.

Bataković dodaje kako su sigurni da će i u novonastal­oj situaciji, a pri tome se misli na pad potražnje i spuštanje cijena gotovih proizvoda, koje itekako utječu na poslovanje Bjelin Spačve, Hrvatske šume imati razumijeva­nja i određenim mjerama pomoći da se za ovu godinu drvni sektor održi stabilnim. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia