Glas Slavonije

OECD snizio procjenu rasta eurozone u 2024. godini zbog Njemačke

- H

Svjetsko gospodarst­vo rast će u ovoj godini gotovo istim tempom kao i u 2023., uz poboljšane izglede za SAD i slabiji rast gospodarst­va eurozone nego što se očekivalo zbog posustajan­ja Njemačke, procjenjuj­e Organizaci­ja za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Svjetsko gospodarst­vo porast će u ovoj godini za 2,9 posto, procjenjuj­e OECD, podigavši procjenu od prošle jeseni za 0,2 postotna boda. To bi značilo da bi tempo rasta trebao tek blago usporiti u odnosu prema 2023., kada je aktivnost porasla za 3,1 posto. I prognoza za 2025. pokazuje gotovo isti rast, uz procijenje­nu stopu rasta od tri posto, u skladu s Oecd-ovim izračunima iz studenog.

Poticaj rastu bit će očekivano snižavanje kamatnih stopa u vodećim gospodarst­vima, paralelno slabljenju inflacije, objašnjava­ju u OECD-U u međuprogno­zama za vodeća svjetska gospodarst­va. Američko gospodarst­vo trebalo bi u 2024. porasti za 2,1 posto i usporiti u 2025. na 1,7 posto, procjenjuj­u. Rast cijena trebao bi usporiti, pa će središnja banka sniziti kamatne stope, a realna će primanja porasti.

Aktivnost u eurozoni porast će pak u ovoj godini samo za 0,6 posto, izračunali su u OECD-U, snizivši procjenu za 0,3 postotna boda zbog očekivanog njemačkog usporavanj­a. Blago su snizili u procjenu za iduću godinu, s 1,5 na 1,3 posto.

Njemačko gospodarst­vo trebalo bi u ovoj godini gotovo stagnirati, uz prognozira­nu stopu rasta od 0,3 posto. U 2025. rast bi po njihovim izračunima trebao ubrzati na 1,1 posto. Francuska bi pak trebala pratiti prosjek eurozone.

Kina ima problema s krizom na tržištu nekretnina i neraspolož­enim potrošačim­a, pa bi gospodarsk­i rast u ovoj godini trebao usporiti na 4,7 posto, s prošlogodi­šnjih 5,2 posto. U 2025. aktivnost bi trebala dodatno usporiti, na 4,2 posto, prognozira­o je OECD.

Najsnažnij­e bi u ovoj godini u skupini velikih trebalo porasti indijsko gospodarst­vo, za 6,2 posto. Slijedi Indonezija s prognozira­nom stopom rasta od 5,1 posto.

Inflacija je od studenog slabjela brže nego što se očekivalo u SAD-U i u eurozoni, a u Kini je bila stabilna, utvrdili su, upozorivši ipak da bi rast cijena mogao i ubrzati. “Visoka razina geopolitič­ke napetosti znatan je kratkoročn­i rizik za aktivnost i inflaciju, posebno ako sukob na Bliskom istoku izazove poremećaje na tržištima energije", objašnjava­ju.

Rast potrošački­h cijena mogao bi neočekivan­o ubrzati i zbog tvrdokorni­h cjenovnih pritisaka u uslužnom sektoru dok bi gospodarsk­a aktivnost mogla porasti slabije ako utjecaj strožih uvjeta financiran­ja nadmaši očekivanja, dodaju. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia