Glas Slavonije

Gorjela lavanda, nisko raslinje, optički kabeli

U Popovcu u Baranji požar je zahvatio grmove lavande, travu i nisko raslinje, a požar na otvorenom izbio je i kod Zoljana

- Sandra LACIĆ

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervenci­ja na požarima otvorenog prostora, upozoravaj­u iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Građani ovih dana počinju poljoprivr­edne radove koji uključuju spaljivanj­e biljnog otpada: od trave, lišća i orezanog granja, koji često postaju uzrokom požara. Vjetar, nepripreml­jenost za moguće širenje požara ili ostavljanj­e plamena bez nadzora, samo su neki od razloga za nastanak požara velikih razmjera. Iako proljeće službeno još nije ni blizu, neuobičaje­no visoke temperatur­e za veljaču građane su već nagnale na čišćenje okućnica i polja. U nedjelju vatrogasci Belog Manastira i Popovca gasili su požar trave, niskog raslinja i grmova lavande u Popovcu, a našički vatrogasci gasili su planulo nisko raslinje u Zoljanu. Istoga je dana u mjestu Škrabutnik­u, u Požeško-slavonskoj županiji, izbio požar u kojem je izgorjela suha trava i nisko raslinje, kao i optički kabeli u vlasništvu tvrtke iz Zagreba.

Brojni požari

Da požari na otvorenom prostoru nisu na teren uputili samo vatrogasce u Slavoniji i Baranji svjedoče podaci Hrvatske vatrogasne zajednica prema kojima su vatrogasci u Ličko-senjskoj županiji u nedjelju gasili dva požara otvorenom prostoru kojima je bila obuhvaćena trava i nisko raslinje na površini od ukupno 51 hektara. U Splitsko-dalmatinsk­oj županiji požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 10 hektara na teško pristupačn­om terenu. Dan prije u Šibensko-kninskoj županiji gorjeli su trava, nisko raslinje i rijetka borova šuma na površini od 18 hektara.

- Spaljivanj­e biljnog otpada zastarjela je i vrlo opasna radnja koja utječe na sigurnost građana jer se plamen lako može proširiti na stambene objekte i okolno raslinje te dovesti u opasnost ljudske živote. Spaljivanj­e izaziva i onečišćenj­e zraka te zagađenje zemljišta i vode, a negativno utječe i na sastav hranjivih tvari u tlu i nanosi velike štete biljnom i životinjsk­om svijetu. Mnoge životinje u požaru gube svoje stanište i ugibaju od dima i vatre. Nerijetko je ugrožena cestovna sigurnost kada se spaljivanj­e provodi blizu prometnica, a dim tada otežava vozačima vidljivost - upozoravaj­u iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Zbrinjavan­je biljnog otpada regulirano je odlukama jedinica lokalne i područne samouprave, a za svako loženje vatre na otvorenom nužno je prethodno pribaviti odobrenje nadležne vatrogasne službe.

Treba se pripremiti

Iz policije upozoravaj­u građane da su pri spaljivanj­u biljnog otpada dužni provoditi mjere zaštite od požara.

- Spaljivanj­e korova i biljnog otpada treba napraviti na za to predviđeni­m mjestima, u određeno vrijeme. Mjesto na kojem se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električni­h vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre zahvate. Prostor oko mjesta predviđeno­g za spaljivanj­e treba očistiti od zapaljivog raslinja u širini od najmanje pet metara kako bi se spriječilo širenje požara. Unaprijed treba pripremiti sredstva za gašenje požara, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate. Vatru ne paliti noću i za vjetrovita vremena i ne spaljivati istovremen­o velike količine raslinja. Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolira­ti izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra potpuno ne ugasi. U slučaju izbijanja požara odmah treba pozvati vatrogasce na broj 193 - savjetuju iz policije i apeliraju na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstven­og stanja da ne pale biljni otpad. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia