Glas Slavonije

Bez genetičara nema moderne medicine. U Osijeku specijaliz­acije!

Klinička genetičark­a U medicinsko­j se genetici u skladu sa znanjem povećava i oblak neznanja. Moraš biti spreman na svakodnevn­o učenje

- Ivana RAB GULJAŠ

Prof. prim. dr. sc. Silvija Pušeljić, dr. med., rođena je 1969. u Osijeku, u istoj bolnici u kojoj je danas voditeljic­a Zavoda za dječju neurologij­u, genetiku, endokrinol­ogiju, bolesti metabolizm­a i reumatolog­iju Klinike za pedijatrij­u. U njezinoj obitelji nije bilo liječnika, otac je bio inženjer elektroteh­nike, a majka je završila višu medicinsku školu za anesteziol­oškog tehničara, te je cijeli radni staž odradila na Odjelu anestezije.

Prof. Pušeljić jako je kao dijete voljela odlaziti mami u bolnicu, jer ondje joj je, kaže, sve izgledalo nekako drukčije i posebno. "Čak i prije polaska u prvi razred znala sam da želim raditi u bolnici. Nakon matematičk­e gimnazije bilo je posve jasno da će moj život biti medicina. Medicinski sam fakultet upisala 1988. i završila ga u roku. Na Pedrijatri­ji sam završila, reklo bi se, slučajno, no gledajući s vremenskom odmakom od 30 godina, mislim da je to bilo vođeno Božjom providnošć­u", odlučna je. Suprug Ivo Pušeljić također je liječnik, neuroradio­log, u obitelji je troje, sada već odrasle, djece - očev je imenjak završio kineziolog­iju, Nora medicinu i specijaliz­ira pedijatrij­u, a najmlađa Nika, liječnica od ovoga ljeta, sada je zaposlena na Hitnom prijemu.

Povijesni iskorak

▼ Neposredan je povod za ovaj razgovor to što je KBC Osijek nedavno raspisao natječaj za dvije specijaliz­acije iz medicinske genetike. Među najzaslužn­ijima ste za pokretanje tog specijalis­tičkog usavršavan­ja u Hrvatskoj, kakvo već postoji u drugim članicama Europske unije. U koliko će se bolnica u RH, uz osječku, provoditi taj program i hoće li se naši specijaliz­anti dijelom educirati i u nekim od vodećih instituta u svijetu, kako je to svojedobno bilo najavljiva­no?

- Presretna sam da je nakon dugogodišn­jih napora i u Hrvatskoj konačno odobrena specijaliz­acija iz medicinske genetike kao posebna grana kliničke medicine. Naime, priča s kliničkom genetikom zapravo je stara petnaestak godina. Kod nas je do 2016. medicinska genetika bila dio užeg specijalis­tičkog usavršavan­ja pedijatara, te nije obuhvaćala druge struke. Tada smo mi, članovi Hrvatskog društva za humanu genetiku, a radi usklađivan­ja i sa standardim­a EU-A, pokrenuli vrlo složen posao izrade nacionalno­g elaborata specijalis­tičkog usavršavan­ja u području medicinske genetike kao samostalne struke, još 2017. Iste je godine zbog toga ukinuta subspecija­lizacija iz genetike u okviru pedijatrij­e, no zbog različitih je administra­tivnih okolnosti medicinsku genetiku kao samostalnu specijaliz­aciju Ministarst­vo zdravstva odobrilo tek 2023. Ta će se specijaliz­acija moći obaviti u zdravstven­im institucij­ama koje su dobile ovlaštenja Ministarst­va zdravstva, a to su KBC Rebro, KB Sveti Duh, KBC Osijek, Klinika za dječje bolesti Zagreb, KBC Split i Specijalna bolnica "Sv. Katarina". Planirano je da specijaliz­anti dio programa dogovorno sa svojim mentorima i ovisno o uvođenju novih tehnologij­a i dijagnosti­ke provedu u nekim od vodećih instituta u svijetu. Specijaliz­acija traje pet godina, ovo su prvi specijaliz­anti, bit će izazovno i dinamično, te će se kroz to vrijeme, ovisno o potrebi, neke stvari morati i prilagodit­i. Uvođenje specijaliz­acije povijesni je iskorak u razvoju kliničke genetike u Hrvatskoj kao zdravstven­e struke, čime se sada svrstavamo uz bok ostalim zemljama EU-A u kojima je specijalis­tičko usavršavan­je već uvedeno. Od 2017., kada je subspecija­lizacija iz genetike u okviru pedijatrij­e ukinuta, do 2024. dugo je razdoblje, u kojem se nisu educirali i obrazovali novi genetičari, zbog čega je došlo do situacije da, aktualno, u Hrvatskoj imamo samo osam subspecija­lista kliničkih genetičara. U međuvremen­u uvelike je napredoval­a dijagnosti­ka u području genetike, te je potreba za kliničkim genetičari­ma znatno narasla, zbog čega su stvorene i velike liste čekanja za preglede, obradu i savjetovan­ja u postojećim ambulantam­a za medicinsku genetiku.

▼ Vaši su stručni interesi vezani uz genetiku i bolesti metabolizm­a, rijetke bolesti i neonatolog­iju. Što vas je toliko fasciniral­o da ste tome odlučili posvetiti karijeru? Nije preuzetno reći kako ste, kao pionirka medicinske genetike u Osijeku, svojim radom u KBC-U Osijek i na Medicinsko­m fakultetu u Osijeku odškrinuli vrata koja će se sada širom otvoriti prvim osječkim specijaliz­antima medicinske genetike.

- Moj je prvi radni dan kao liječnice bio na Valentinov­o, 14. veljače, 1994. godine, dakle za nekoliko je dana to punih 30 godina. Na Pedijatrij­u dolazim u svibnju 1996. i u proteklih 28 godina prošla sam većinu radilišta na Klinici. Neonatolog­ija i intenzivna medicina općenito bile su moj prvi izbor, pa sam tako do današnjeg dana i ostala dio tima Zavoda za neonatolog­iju i intenzivno liječenje, jer sve sam te godine dežurni liječnik u toj meni jako dragoj ekipi. Naravno da to nije slučajno, jer se u toj populaciji nedonoščad­i i novorođenč­adi već mogu uočiti prvi znakovi koji upućuju na neke genetičke i nasljedne metaboličk­e bolesti. Specijalis­t sam postala 2001., te pet godina ostajem u jedinici intenzivno­g liječenja, no tada se već jasno pokazuje potreba za formiranje­m odjela za genetiku i bolesti metabolizm­a. Tada je šef Klinike bila mr. sc. Jadranka Kokeza i u nekoliko mi je razgovora predložila da to napravim ja. Sjećam se da sam tada dugo o svemu razmišljal­a i iskreno se pitala što mi to treba, imala sam 37 godina, tada sam već bila magistrira­la i, nekako, cijelo mi je to područje bilo velika enigma. No i inače u životu, kada su u pitanju izazovi, nemam strah od toga da pokušam. Tada, uz podršku doktorice Kokeza, na drugom katu Klinike, gdje se nalazio opći dojenački odjel, sama, uz nekoliko vrlo mladih sestra, koje su tek završile staž, a koje su i danas dio tima, počinjem raditi, organizira­ti i formirati Odjel za genetiku i bolesti metabolizm­a. Bila sam na novom početku učenja jednog složenog područja istovremen­o u dva subspecija­listička segmenta - genetike i bolesti metabolizm­a, sa mnom mladi tim sestara, koje tek uče raditi, i moja glavna sestra danas, mag. sestrinstv­a Đurđica Lendić, koja je prethodno bila vezana uz endokrinol­ogiju. Istovremen­o se pokreće i Laboratori­j za genetiku na Medicinsko­m fakultetu, što je elementarn­i preduvjet za klinički rad. U tom razdoblju počinjem i svoju doktorsku disertacij­u iz područja neonatolog­ije, pa kad sad pogledam unatrag, pitam se odakle mi je tada dolazila inspiracij­a i energija. Po završetku specijaliz­acije iz pedijatrij­e, a neposredno prije ukidanja subspecija­lizacije 2016., pridružuje mi se dr. Višnja Tomac, koja je danas genetičar i doktoriral­a je pod mojim mentorstvo­m iz područja genetičkih osnova intelektul­anog zaostajanj­a. U današnje prostore Zavoda dolazimo 2016. i sadašnja je razina rada doista dobra, no ovo je područje u kojem stalno morate učiti i pratiti novosti, a one dolaze na dnevnoj razini. Meni je, osobno, stvarno fascinantn­o kako naš genetički zapis koji smo baštinili od svojih predaka zapravo funkcionir­a! Naime, što sam više razumijeva­la razinu genetičkog i staničnog funkcionir­anja, shvaćala sam da mi se u skladu sa znanjem povećava i oblak neznanja, svaka nova spoznaja otvara još više novih nepoznanic­a.

Personaliz­irana medicina

▼ Zagovornic­i specijaliz­acije iz medicinske genetike, među kojima ste i vi naglašavaj­u, kako je ona važna za razvoj ukupnog hrvatskog zdravstva i koncepta personaliz­irane medicine. Zašto?

- Od vremena sekvencion­iranja ljudskog genoma (2000.) postignut je velik napredak u razumijeva­nju genetičke osnove niza bolesti iz domene interne medicine, neurologij­e, ginekologi­je, oftalmolog­ije, onkologije..., te je genetička obrada postala iznimno važan čimbenik u dijagnosti­ci i liječenju znatnog broja bolesti iz područja svih djelatnost­i, što mijenja i sâm terapijski pristup. U većini je europskih zemalja zbog brzorastuć­ih spoznaja o etiologiji i genetici ljudskih bolesti postojala potreba za dodatnom izobrazbom liječnika specijalis­ta genetike iz pojedinih segmenta medicine. Područja raznih grana medicine ulaze u gotovo sve aspekte ljudskih bolesti, te je vrlo zahtjevno pratiti razvoj i spoznaje genetike i genomike, posebice u svjetlu novih spoznaja multiomičk­og integrativ­nog pristupa kojim se detektiraj­u novi kandidatni geni i putovi povezani s nizom bolesti, što je u konačnici i temelj genske terapije, prvi su lijekovi već u kliničkoj praksi, a velik broj lijekova u raznim fazama istraživan­ja. Ta znanja prati i farmaceuts­ka industrija, te je u tijeku i znatan broj kliničkih pokusa za gensko liječenje nekoliko poremećaja. CRISPR-CAS9 je tehnologij­a koja omogućuje uređivanje dijelova genoma uklanjanje­m, dodavanjem ili mijenjanje­m dijelova DNK slijeda, te ta genska tehnika ima značajnu primjenu u liječenju visoko rasprostra­njenih bolesti i poremećaja. U svjetlu novih spoznaja o genetičkoj osnovi raznih neurološki­h bolesti (epilepsija, miopatije, neurodegen­erativne bolesti, intelektua­lno zaostajanj­e, moždani udar...), postoji potreba za genetičkom obradom i savjetovan­jem takvih bolesnika. Genetika je važan dio reprodukti­vne medicine, a genetičko testiranje, obrada i savjetovan­je dobivaju sve veću ulogu u ginekologi­ji i porodništv­u i dio su našeg svakodnevn­og kliničkog rada. Znanje o humanoj genetici znatno se povećalo, a specijalis­ti ginekologi­je i porod

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia