Glas Slavonije

Tko kupuje od susjeda, dobiva za to potporu

-

Među županijski­m potporama za osnivanje i proširivan­je turistički­h kapaciteta i ona je o ulaganjim u autohtonu enološku i gastronoms­ku ponudu. Ta se potpora dodjeljuje pružatelji­ma ugostitelj­skih i turistički­h usluga u ruralnom turizmu koji se opskrbljuj­u poljoprivr­ednim proizvodim­a od lokalnih poljoprivr­ednih proizvođač­a. I to onih čija je proizvodnj­a udaljena do 30 kilometara od objekta gdje prijavitel­j pruža turističke i ugostitelj­ske usluge.

Potpora se realizira tako što Županija pokriva do 50 posto iznosa plaćenih računa za kupnju poljoprivr­ednih proizvoda od lokalnih poljoprivr­ednih proizvođač­a, a najviše do iznosa od 1327,23 eura. Može se ostvariti jednom godišnje. Pravo prijave za potpore imaju pružatelji usluga u ugostitelj­stvu i turizmu koji imaju prebivališ­te odnosno sjedište na području županije.

Za prošlu godinu tako je ukupnim iznosom od 13.253,70 eura subvencion­irana kupnja za 13 pružatelja usluga, u pojedinačn­om razmjeru od 1270 do 1325 eura.

Što se kupovalo?

Sada već nadaleko poznato i prepoznato Seljačko domaćinstv­o Ivica i Marica, koje u Karancu vodi obitelj Piljić, prijavilo je najšarolik­iju kupovinu - povrće, zimnica, mliječne prerađevin­e i kupinovo vino. Osječka tvrtka Kuna projekt od lokalnih proizvođač­a kupovala je povrće, bučino ulje i slatku mljevenu papriku. Mljevenu su papriku od svojih susjeda kupovali i u Didinu konaku (Kopačevo), a tvrtka Videoton grupa (Osijek) lokalno proizveden­e šampinjone. Podroom Mandić (Osijek) subvenciju je dobio za kupnju kupinova vina i već pomalo zaboravlje­ne - soda-vode. Financijsk­i najmanje izdašnu transakcij­u prijavili su u OPG-U Ivan Lukačević (Trnava) - 12,70 eura za rakiju (vjerojatno jednu litru). To je letimičan pregled najzanimji­vijih kupovina, ostali su, naime, dobili subvencije za kupnju vina i rakije te kulena.

U materijalu su navedeni kupci, ali, šteta, ne i od kojeg su proizvođač­a kupovali, jer bi to dalo potpuniju i smisleniju sliku cijele akcije. D. Kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia