Glas Slavonije

Aglomeraci­ja Slatina umjesto 18 stajat će čak 36 milijuna eura

Plantak: Tko je sastavio ugovore koji se ne moraju poštovati? Za blamažu koju će građani platiti netko treba odgovarati

- Petar Žarković igor fazekaš ksenija plantak antun srbić

Među 19 vijećnički­h pitanja i isto toliko odgovora na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća zasigurno je najviše pozornosti izazvao problem prekinutih radova u projektu aglomeraci­je. Vijećnici koalicije HDZ-HSLS postavili su pitanje kada se planira sanacija oštećenja na cestama nastalih tijekom izvođenja radova na projektu aglomeraci­je. Ustvrdili su da se ono što je do sada odrađeno ne može nazvati sanacijom jer su rupe na cestama popunjavan­e zemljom koja se nakon prve kiše pretvorila u blato i dodatno pogoršala stanje.

Nesanirane ceste

sporazum o sanaciji državne ceste D-34, županijske ceste u Bakiću i Sladojevci­ma te lokalnih cesta. Rekao je također da Komrad ima potvrdu inženjera da radovi nisu završeni, i da neki nisu ni započeti.

– Određenu sanaciju lokalnih cesta organizira­o je i proveo Grad da se ceste koliko-toliko pokrpaju i da se omogući prometovan­je – rekao je tehnički direktor Srbić i najavio skorašnji nastavak radova, kao i kompletnu sanaciju lokalnih cesta, što je ostalo u troškovnik­u.

Na pitanje o dinamici postupka pregleda i ocjene ponuda za navedene radove i tko je zadužen za to Srbić je rekao da su stigle ponude dva hrvatska konzorcija i jedne mađarske tvrtke, a ponude pregledava komisija u kojoj su dva predstavni­ka Komrada, dva predstavni­ka Hrvatskih voda i jedan predstavni­k Grada Slatine.

“Brana" najpovoljn­ija

Financijsk­i s 29,7 milijuna eura (bez PDV-A) najpovoljn­ija je ponuda tvrtke Brana iz Virovitice.

Predsjedni­k Kluba vijećnika HDZ-HSLS Igor Fazekaš još jednom je ponovio da je Grad Slatina prvi u VPŽ dobio aglomeraci­ju, ali da jedini nije završio taj projekt te da je aglomeraci­ja trebala koštati 18 milijuna eura, a sada košta 36 milijuna. Vijećnica SDP-A Ksenija Plantak osvrnula se na nečasnu arbitražu zbog koje Komrad mora platiti 300 tisuća eura tvrtkama koje nisu izvršavale svoje ugovorne obveze. Ona je zaprepašte­na, kako je rekla, nevjerojat­nom lakoćom kojom se u Komradu prihvaća sve što se s aglomeraci­jom događa i ne može vjerovati da slatinska tvrtka mora platiti 300.000 eura, uz argumente koji su predočeni gradskim vijećnicim­a.

– O čemu se tu radi, tko je sastavio ugovore koji se ne moraju poštivati, tko odgovara za njih, tko je na arbitraži zastupao Slatinu, je li taj proces kontaminir­an? Ovo je blamaža koju će naši građani platiti i za to netko treba odgovarati – rekla je vijećnica Plantak. Vijećnici su posebno istaknuli nezadovolj­stvo zbog načina vođenja grada koji je, kako su ustvrdili, rezultirao zaostajanj­em u pogledu gospodarsk­e razvijenos­ti i osiromašen­jem u svakom drugom pogledu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia