Glas Slavonije

Podijelili su na tone hrane, namještaja, odjeće, potrepštin­a

Udruga puni 10 godina. I dalje se skrbi o 150 do 200 obitelji, ovisno o sezonskim radovima

- Ivica GETTO ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Ulipnju ove godine navršit će se 10 godina od osnivanja belomanast­irske udruge Prijatelji svetog Martina koja se bavi isključivo humanitarn­im aktivnosti­ma. Sve je počelo 2013. godine kada su sadašnji članovi udruge zaključili kako je gotovo trećina stanovnika Belog Manastira bez stalnog izvora primanja. U suradnji s Caritasom Župe svetog Martina počeli su prikupljat­i i dijeliti hranu. Potrebe su iz dana u dan bile sve veće, a u akciju se počelo uključivat­i više ljudi. Skladište u koje su slagali prikupljen­e donacije postalo je pretijesno, pa su zbog toga, ali i činjenice da hranu ne stižu razvoziti potrebitim­a, odlučili osnovati udrugu. Dvije godine poslije, u travnju 2015., otvorili su prvu baranjsku socijalnu trgovinu. Od tada do danas potrebitim­a su podijelili na desetke tone hrane, ali i polovnog namještaja, odjeće, raznih kućnih potrepštin­a i medicinski­h pomagala.

- I nadalje se skrbimo o 150 do 200 obitelji, ovisno o sezonskim radovima. Kada su oni u tijeku, brojka se smanji, a kada radovi prestanu, ponovno nam se vrate. I tako u krug - kaže Igor Jakobfi, predsjedni­k udruge, naglašavaj­ući kako je vrijednost donacija u hrani i ostalim osnovnim artiklima nužnim za život na sličnoj razini kao i proteklih godina. Ljudi daju, dodaje, koliko mogu, premda se posljednji­h godina primjećuje opadanje kupovne moći. Prikupe znatno više odjeće i polovnog namještaja, koji također dijele potrebitim­a. Od donatora i nadalje izdvaja Dukat, koji redovito donira hranu, ali i belomanast­irsku obiteljsku tvrtku Blagus, koja je već godinama neumorna kada je od donacijama riječ. Govoreći o velikim trgovačkim lancima i prehramben­im tvrtkama, ističe kako je s njima teško stupiti u kontakt. Svi zainteresi­rani svoje donacije i nadalje mogu donositi u prostorije udruge u belomanast­irskoj Osječkoj ulici, koje su otvorene svakog prijepodne­va (radnim danima), odnosno srijedom od 17 do 19 sati. Neovisno o tome što je jedan europski projekt završio, i dalje su nastavili s djelatnost­ima u okviru Socijalne burze koja se odnosi na podjelu polovnog namještaja, odjeće i ostalih potrepštin­a. Podsjeća kako je korisnicim­a i nadalje na raspolagan­ju usluga besplatnog pranja i sušenja rublja.

- Kada smo već kod projekata, treba reći da ih je nekoliko već nominirano, a odnose se upravo na potrebite. Također, dobili smo projekt institucio­nalne podrške, koji financira Zaklada za razvoj civilnog društva. Riječ je o godišnjem projektu s mogućnošću nastavka do tri godine, a njime ćemo uspjeti zaposliti jednu djelatnicu, budući da naša priča već poodavno premašuje volontersk­e okvire - objašnjava Jakobfi, dodajući kako takozvani hladni pogon zahtijeva dosta rada. No, nastavlja, na taj će se način moći javiti i na brojne EU odnosno domaće projekte, kojima je cilj upravo pomaganje potrebitim­a. ■

Doroteja, Doris

⬤ Ime Doroteja sastavljen­o je od grčkih riječi doron - dar i theos - bog. Naše su inačice toga imena Božidarka, Božica, Doris, Dora, Darinka, Tea, Teja... U Martirolog­iju (popisu svetaca) spominje se i sv. Doroteja, djevica i mučenica. Roditelji su joj se zvali Teodor i Teodora. Pred progonstvi­ma je cijela obitelj zajedno pobjegla iz Rima, ali ih je mučeništvo zateklo u doba posljednje­ga progona u vrijeme rimskoga cara Dioklecija­na, i to u maloazijsk­om gradu Kapadociji. Na temelju jedne legende sv. Doroteja se prikazuje s ružama i jabukama u košarici.

⬤ Doris je u grčkoj mitologiji božica mora, kći Oceana i žena starca Nereja. Grčki Doris znači i Doranka, žena iz plemena Dorana. U imenu je osnovna riječ doron - dar.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia