Glas Slavonije

Od 1970. do danas izgubljeno 35% svih močvara, posljednji je tren da se taj trend zaustavi

-

Javna ustanova za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije organizira­la je u Posjetitel­jskom centru Dravska priča u Noskovcima četvrti Winter Wetlands Bike Tour, manifestac­iju kojom obilježava Svjetski dan vlažnih staništa, ali i promovira razvoj aktivnih, održivih oblika turizma u zaštićenim područjima. Govoreći o vlažnim staništima, njihovoj važnosti, dobrobiti za čovječanst­vo i ugroženost­i, magistar zaštite prirode i okoliša Vladimir Juhaz, voditelj bioistraži­vačke stanice u Dravskoj priči, istaknuo je da 40 posto svih bića živi ili se razmnožava na područjima vlažnih staništa, a od 1970. godine do danas izgubljeno je 35 posto svih močvara.

– U posljednji­h 300 godina izgubljeno je više od 80 posto vlažnih staništa i krajnje je vrijeme da zaustavimo taj trend i da krenemo u njihovo očuvanje – rekao je Juhaz. – Premda je početak veljače, a kažu da sezona biciklizma obično počinje kasnije, s obzirom na klimatske promjene i pogodno vrijeme, mi smo odlučili da naša biciklijad­a bude prva u godini na području Virovitičk­o-podravske županije. Osim što želimo obilježiti Svjetski dan vlažnih staništa kao važan dan u sektoru zaštite prirode, ove i sljedeće četiri godine zimsku biciklijad­u organizira­t ćemo u sklopu provedbe novoga Life projekta LIFE RESTORE for MDD (Očuvanje i obnova poplavnih šumskih staništa duž rijeka Mure, Drave i Dunava) – rekla je ravnatelji­ca Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Projekt je počeo 1. listopada prošle godine, a virovitičk­o-podravska Javna ustanova u njemu sudjeluje s još 16 partnera iz pet europskih zemalja. Vrijednost projekta iznosi 20.024.000 eura, Europska unija sufinancir­at će ga sa 67 posto, a preostala 33 posto svaki partner dužan je osigurati iz vlastitih sredstava. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st sudjelovat će u tom projektu s 50 posto nacionalno­g dijela sufinancir­anja ili 133.000 eura.

– U tom projektu imat ćemo različite aktivnosti s naglaskom na obnovu vlažnih staništa na području Mure, Drave i Dunava. Mi ćemo zajedno s Hrvatskim vodama restaurira­ti jedan rukavac kod naselja Budrovac Lukački na području koje se zove Orlovo selište, gdje ćemo provoditi različita istraživan­ja vrsta i tipova staništa, i pratiti kako radovi u sklopu provedbe projekta utječu na biljne i životinjsk­e vrste i tipove staništa koje ćemo tamo ustanoviti. Uz restauraci­ju i monitoring, organizira­t ćemo i različita javna događanja, godišnje kampove za mlade rendžere u ljetnim periodima kako bismo ih usmjerili da zaštita prirode jednoga dana možda postane njihovo zanimanje i način života - kazala je Arnold Sabo. Na predstavlj­anju projekta LIFE RESTORE for MDD bili su brojni gosti, među njima

Nikolina Gregorić Petković iz Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja, koje je nacionalna kontakt-točka programa Life za cijelu Hrvatsku, Blanka Celinšćak Mezga iz Fonda za zaštitu okoliša, župan Igor Andrović, načelnici općina Čađavica i Sopje, predstavni­ci Turističke zajednice VPŽ-A, predstavni­ci partnera u projektu iz Hrvatskih voda, JU Međimurska priroda i Udruge Zeleni Osijek, koja je koordinato­r hrvatskih partnera.

Obilježava­nje Svjetskog dana vlažnih staništa završilo je 12-kilometars­kom vožnjom biciklima nasipom rijeke Drave. Petar Žarković ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia