Glas Slavonije

Kamion Volvo FH16 dobio je novi, snažni 17-litreni motor

Novi motor, za sve zadatke, dolazi s tri razine snage; 600 KS, 700 KS i 780 KS

- Milan BUGARIĆ

Volvo Trucks predstavio je novi motor za svoj kamion FH16. Sa 780 KS i 3800 Nm, novi 17-litreni motor može s lakoćom podnijeti najteže prijevozne zadatke, istovremen­o pružajući izvanredno učinkovitu potrošnju goriva i izdržljivo­st. Također, novi motor certificir­an je za rad na biogoriva.

Razvijen da preuzme najzahtjev­nije prijevozne zadatke, novi motor dolazi s tri razine snage; 600 KS, 700 KS i 780 KS. Razine okretnog momenta povećane su na 3000 Nm, 3400 Nm i 3800 Nm u najsnažnij­oj verziji. Veća snaga i okretni moment pretvaraju se u brži odziv motora, bolja vozna svojstva, maksimalnu produktivn­ost i poboljšanu učinkovito­st goriva. "Ponosan sam što mogu predstavit­i novi motor. On je pravo remek-djelo i rezultat vrhunskog inženjerst­va. Verzija sa 780 KS najjači je motor u kamionskoj industriji. Kada se penjete na strme uspone na cesti s maksimalni­m opterećenj­em, ne želite zapeti s premalo okretnog momenta i snage. Zato smo sve svoje napore usmjerili na to da motor D17 bude vrlo snažan, pouzdan i ima brzi odziv. Za naše kupce to se pretvara u brže obavljanje posla uz učinkoviti­ju potrošnju goriva", kaže Marcos Weingaertn­er, voditelj proizvoda u kompaniji Volvo Trucks. Motor D17 opremljen je jednim učinkoviti­m turbopunja­čem koji poboljšava odziv motora i iskustvo vožnje. Volvov inovativni patentiran­i dizajn valovitog klipa optimizira izgaranje i smanjuje emisije, dok novi sustav ubrizgavan­ja osigurava najbolju ekonomično­st goriva, a povećani vršni tlak u cilindru omogućuje veliku izlaznu snagu. Snaga kočenja motorom u cijelom rasponu brzina znatno je poboljšana s izvanredni­m odzivom motora. To omogućuje brzo mijenjanje brzina i rezultira manjim trošenjem kočnih obloga i disk-kočnica te povećavaju učinkovito­st pri spuštanju nizbrdo.

Novi motor D17 certificir­an je za rad na HVO (hidrogeniz­irano biljno ulje) sa svim nazivnim snagama. Verzija sa 700 KS također je certificir­ana za rad na 100 % biodizela (B100). ■

Početak prodaje modela Volvo FH16 s novim motorom je sredinom 2024. Novi motor dostupan je u potpuno novom Volvu FH16 Aero i najnovijoj verziji Volva FH16. “Uvjeren sam da će kupci i vozači cijeniti veću snagu kočenja motora, kao i mogućnost rada na HVO i biodizel”, kaže Marcos Weingaertn­er.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia