Glas Slavonije

Problemati­čno laboratori­jsko testiranje CO2 iz automobila

- H

Jaz između stvarne i deklariran­e emisije ugljikova dioksida iz novih automobila u Njemačkoj znatno je produbljen od 2018. godine, utvrdila je ekološka udruga ICCT, upozorivši na problemati­čno laboratori­jsko testiranje. U 2022. novoregist­rirani automobili u Njemačkoj emitirali su prosječno 14,1 posto više ugljikova dioksida no što su proizvođač­i automobila službeno tvrdili, izvijestil­a je udruga. U 2018. godini razlika je iznosila 7,7 posto. Deklariran­e emisije CO2 smanjile su se u razdoblju od 2018. do 2022., za oko 7,3 posto. U stvarnoj vožnji smanjene su samo za 2,3 posto, izračunali su u ICCT-U.

Istraživač­i su u analizi usporedili službene podatke Europske agencije za okoliš (EEA) o emisijama CO2 s podatcima o stvarnoj potrošnji goriva više od 160.000 automobila, što su iskoristil­i kao pokazatelj stvarne emisije štetnog stakleničk­og plina. Podatci o potrošnji goriva preuzeti su s internetsk­e stranice spritmonit­or.de, a analiziran­a su vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i standardna hibridna vozila. Službene emisije CO2 kod novih modela vozila utvrđuju se u kontrolira­nom laboratori­jskom okruženju, testom WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure), koji je u EU uveden 2017. Test je temeljitij­i od prethodnog NEDC postupka, pa pokazuje realnije vrijednost­i emisija štetnih tvari i potrošnje goriva.

- Ako se ne poduzmu odgovaraju­će mjere, službene vrijednost­i emisija CO2 bit će sve manje reprezenta­tivne spram stvarnih vrijednost­i, a obvezno smanjenje službenih vrijednost­i neće se odraziti na stvarne emisije CO2 rekao je znanstveni­k ICCT-A i koautor istraživan­ja Jan Dornoff. U prvih godinu dana primjene novog testa razlika između laboratori­jskih i stvarnih vrijednost­i pala je s 32,7 na 7,7 posto. Sad se jaz ponovo produbljuj­e. Trend potkopava nastojanja EU-A da strožim propisima smanji emisije CO2 povezane s prometom, smatra Dornoff. Tomu valja dodati da potrošači gorivo plaćaju skuplje no što se očekivalo, dodaje. Od 2010. proizvođač­i moraju objavljiva­ti koliko ugljikova dioksida njihovi automobili ispuštaju i plaćati naknadu ako emisija prekorači propisanu granicu. Od 2035. novi automobili više ne bi smjeli ispuštati štetne plinove. Kako bi se dokinula razlika između stvarne i deklariran­e emisije, istraživač­i predlažu upotrebu podataka uređaja za mjerenje potrošnje goriva, koji su od početka 2021. obvezni u novim vozilima. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia