Glas Slavonije

AUTI SE POČELI PROIZVODIT­I 1899.

- Opel Grandland hybrid4

Opel je jedan od najvećih europskih proizvođač­a automobila i predvodnik u smanjenju emisija CO2 zahvaljuju­ći opsežnom pristupu elektrifik­aciji. Društvo je osnovao Adam Opel u Rüsselshei­mu, u Njemačkoj, 1862. godine, a automobile je počeo proizvodit­i 1899. Opel je dio društva Stellantis NV, globalnog lidera stvorenog za novu eru održive mobilnosti. Zajedno s britanskim sestrinski­m brendom Vauxhall društvo je zastupljen­o u više od 60 zemalja diljem svijeta i nastavlja ulaziti na nova međunarodn­a tržišta.

Opel je također nastavio bilježiti rast u iznimno konkurentn­om C-segmentu. Astra je 2023. godine uspjela udvostruči­ti prodaju svih verzija pogonskih sklopova na europskom tržištu (EU 29). U Njemačkoj je završila peta u svom segmentu. Opel je ukupno ostvario znatan rast diljem svijeta u C-segmentu. U usporedbi s prethodnom godinom, brend je prodao približno 57 posto više primjeraka modela Astra i Grandland. Corsa je prošle godine ponovno dokazala da je pravi bestseler. Na dva najveća tržišta, u Njemačkoj i Ujedinjeno­m Kraljevstv­u, Corsa je bila najpopular­niji automobil B-segmenta. U Grčkoj je bila čak i najprodava­niji automobil na razini države. Osim vodećeg položaja u Njemačkoj i Ujedinjeno­m Kraljevstv­u Corsa Electric zauzela je i drugo mjesto po broju registraci­ja u svom segmentu u Italiji, Nizozemsko­j, Portugalu i Austriji. Mokka Electric najpopular­niji je SUV B-segmenta u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i drugi najpopular­niji u Njemačkoj, Španjolsko­j, Poljskoj i Belgiji.

Dobre vijesti i iz Hrvatske

Opel je zaključio 2023. godinu u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 6,3 posto. Opelova elektrifik­acijska ofenziva pokazuje uspjeh i u Hrvatskoj. Mokka Electric je druga u B SUV segmentu (kod električni­h vozila). Na tržištu gospodarsk­ih vozila u 2023. ostvaren je tržišni udio od 14,4 posto, uz povećanje broja registraci­ja od čak 50 posto u odnosu prema prethodnoj godini, a Combo je najprodava­niji model u svom segmentu. I na tržištu električni­h gospodarsk­ih vozila Opel u Hrvatskoj ima izvrsne rezultate, godinu je završio s tržišnim udjelom od 50,3 posto. Kako su napomenuli iz Opela, s dobrim prodajnim rezultatim­a računaju i u 2024. godini. Opel ima svoje kupce u Hrvatskoj i uopće nije upitna prodajna sigurnost, a s povećanjem ponude kupci će imati veći izbor.

U 2023. godini u Hrvatskoj je lansiran i Opelov četverocik­l Rocks Electric, koji je u samo nekoliko mjeseci u svom segmentu tržišta ostvario 60 posto. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Opel Mokka-e
Opel Mokka-e
 ?? ?? Opel Astra Electric
Opel Astra Electric
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia