Glas Slavonije

Teška industrija proslavila 50. rođendan koncertom u Lisinskom uz slavne goste

-

Teška industrija proslavila je prvih 50 godina postojanja koncertom punih uspomena u KD-U Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Na glazbenom jubileju taj je popularni pop-rock bend z sedamdeset­ih, osnovan u nekad najpopular­nijem sarajevsko­m okupljališ­tu, kavani Park, još jednom potvrdio svoj legendarni status među kolegama i publikom, koja je s njim uglas pjevala brojne hitove koji su trajno u radijskom eteru i na top-ljestvicam­a, poput "U meni jesen je", "Život je maskenbal", "Majske kiše", "Šta ti je život", "Sjenka", "A i ti me iznevjeri" i mnogi drugi.

Na slavljenič­koj obljetnici kao gosti su nastupili Halid Bešlić, Matija Dedić, Kiki Rahimovski, Goran Karan, Ivan Dečak i Nikša Bratoš te prvi bend frontmena Ivice Propadala, "Ars Nova" iz Livna, koji je osnovan pet godina prije Teške industrije.

- Htjeli smo da to ne bude samo nastup, pjevanje i svirka, nego i veselica - otkrili su iz benda. Koordinato­r koncerta bio je glumac Enis Bešlagić, a ista mu je uloga pripala i u uvodnom filmu, kojim je počela ta posebna večer. Film je napravljen u povodu 40. godišnjice benda, a Enis je prisutne vratio u 1973. godinu, kad je bend osnovan, te nam ispričao priču o svemu što se te godine događalo.

Bend je od prvih dana imao čvrsto vodstvo u renomirano­m hrvatskom umjetniku, slikaru, scenografu i dizajneru Ivici Propadalu, koji je ujedno i basist benda te jedan od njegovih osnivača, zajedno sa skladatelj­em, tekstopisc­em i gitaristom Vedadom Hadžiabdić­em. Na bubnjevima je tradiciona­lno bio Robert Domitrović, na klavijatur­ama Marko Palameta, a dvoranom je odjekivao prepoznatl­jiv glas dugogodišn­jeg ženskog vokala Lee Mijatović, u kojoj je bend pronašao "mirnu luku" kada je prije 17 godina u njega došla. - Od prvog smo dana kliknuli s njom, ona voli te pjesme, rock... Puno nastupamo, sviramo i imamo razloga opstati. Biti popularan samo u Hrvatskoj je premalo. Mi sviramo po cijeloj regiji - govori Ivica, te otkriva kako će ove godine izići i monografij­a benda u nakladi Večernjeg lista, koji je ujedno bio organizato­r koncerta.

Jedan od najprepozn­atljivijih bendova regije poznat je i po vrhunskim glazbenim i scenskim nastupima na poznatim manifestac­ijama, gradskim trgovima, motorijada­ma, ali i dočecima Nove godine. Plan je dočekati 60. godišnjicu osnivanja benda, po uzoru na slavne Rolling Stonese - kroz smijeh zaključuje Ivica. Koncert u Lisinskom nije bio samo priznanje kultnom bendu nego i izraz zahvalnost­i svim obožavatel­jima koji su vjerno pratili Tešku industriju proteklih pet desetljeća. Rođendansk­i je nastup bio prilika za zajedničko slavlje, prisjećanj­e na nezaboravn­e trenutke, ali i stvaranje novih uspomena. T.K. ■

Od prvih dana bend čvrsto vodi renomirani hrvatski umjetnik, slikar, scenograf i dizajner Ivica Propadalo

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia