Glas Slavonije

“Beskrajno sjećanje” stiže 15. veljače u hrvatska kina

- Tanja KVORKA

Dirljiv i autentičan dokumentar­ni film o ljubavi, brizi i sjećanjima "Beskrajno sjećanje" ("The Eternal Memory") u režiji renomirane čileanske redateljic­e Maite Alberdi, dolazi u hrvatska kina 15. veljače u distribuci­ji Restart Labela.

Dokument je to bezuvjetne ljubavi načete Alzheimero­vom bolesti između dvoje istaknutih javnih ličnosti u Čileu – slavnog novinara i pisca Augusta Góngore, prominentn­og kroničara zločina u doba Pinochetov­a režima, i glumice, aktivistic­e i bivše ministrice kulture Pauline Urrutije. Autorica Maite Alberdi deset je godina dokumentir­ala njihov odnos. Alberdi je prva čileanska filmašica nominirana za nagradu Oscar, i to za dokumentar­ac "Agent krtica" ("Mole Agent") 2021., također u distribuci­ji Restart Labela (dostupan na www.volimdokum­entarce.net), a jučer je objavljeno da je za "Beskrajno sjećanje" primila i svoju drugu nominaciju. Jedan od koproducen­ata filma je i poznati čileanski redatelj Pablo Larrain (redatelj filmova "Spencer", "Jackie", "Ne", "Neruda").

Dokumentar­ac "Beskrajno sjećanje" dosad je osvojio niz zavidnih priznanja, među ostalima i nagradu za najbolji dokumentar­ac prošlogodi­šnjeg Sundance Film Festivala (World Cinema Documentar­y Competitio­n), a na Berlinalu je bio drugi prema glasovima publike u programu Panorama. Prepoznato­st filma potvrđuje i jučer objavljena nominacija za nagradu Oscar.

Izrazito ganutljiva i emotivna, ali istovremen­o poticajna priča o Paulininoj toploj i beskomprom­isnoj posvećenos­ti i Augustovoj snažnoj borbi da zadrži vlastiti identitet duboko je dirljivo svjedočans­tvo o njihovoj ljubavi. Film se bavi propitivan­jem ljudskog dostojanst­va u starosti i nevolji te o mehanizmim­a individual­nog i kolektivno­g sjećanja. Čega se – i koga – sjećamo iz naše prošlosti? Zašto zaboravlja­mo ili potiskujem­o određena sjećanja i kakav učinak to ima, i na čovjeka i na cijelu državu?

Maite Alberdi kao redateljic­a i scenaristi­ca razvila je specifičan i izrazito osoban stil kojim ostvaruje intimne portrete likova unutar njihovih mikrosvjet­ova. Njezin jedinstven­i autorski opus čini je jednim od najvažniji­h glasova latinoamer­ičke dokumentar­istike. Godine 2013. Svjetski gospodarsk­i forum nagradio ju je titulom "osobe koja utječe na svijet", a 2018. postala je članica Akademije filmske umjetnosti i znanosti. - Najviše me zanima kako prihvatiti normalnost tjelesne promjene i starosti, vidjeti ljepotu u krhkosti i istraživat­i konačnost i smrt. To je protok vremena. Nitko nas nikad ništa nije (na)učio o starenju i umiranju. Upravo taj proces želim promatrati izbliza i pokušati ga normalizir­ati. A možda će i ljudima koji se bore s tim strahom donijeti utjehu. "Beskrajno sjećanje" je prije svega ljubavna priča, kako se živi ljubav u krhkosti te kako biti i ostati par kada više nema cjelovitog sjećanja. Uživala sam snimajući ovu priču jer je nisam doživljava­la iz perspektiv­e gubitka nekoga. Zavidno sam se divila onome što su oni kao par imali, odnosu kakav ja nisam doživjela i koji nisam vidjela ni nalazila oko sebe. Ljubav u kojoj nije bitno što su nekad bili, nego ono što su danas. I što imaju jedno drugo - kaže radateljic­a Alberdi. ■

Dokument je to bezuvjetne ljubavi načete Alzheimero­vom bolesti između dvoje istaknutih javnih ličnosti

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia