Glas Slavonije

Sve kreće na stadionu koji je ispisao velike nogometne priče

-

Svečanost otvorenja Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine održat će se 11. lipnja na stadionu Azteca u glavnom meksičkom gradu Ciudadu de Mexicu, a finale će se igrati 19. srpnja u New Yorku na stadionu koji koriste NFL momčadi New York Giants i New York Jets, objavio je Međunarodn­i nogometni savez (FIFA).

Bit će ovo treći put kako će se otvorenje i prva utakmica smotre najboljih nogometaša svijeta održati na legendarno­m stadionu koji je bio poprište velikih nogometnih priča. Stadion Azteca, naime, bio je domaćin otvaranja svjetskih nogometnih smotri 1970. i 1986. godine, a tih godina Meksiko je bio jedini domaćin, pa su i finala ta dva SP-A igrana na stadionu Azteca. Također, na stadionu Azteca odigrana je i četvrtfina­lna utakmica SP-A 1986. godine u kojoj je Argentina svladala Englesku s 2:1 uz dva pogotka legendarno­g Diega Maradone, prvi je postigao "Božjom rukom", a drugi je proglašen najljepšim pogotkom 20. stoljeća.

Finale je rezerviran­o za Ameriku, stadion Giantsa i Jetsa nalazi se u East Rutherford­u u saveznoj državi New Jersey, osam kilometara zapadno od samog grada New Yorka, otvoren je 2010. godine, a kapacitet mu je 82,500 mjesta.

Svjetsko prvenstvo 2026. održat će se u SAD-U, Meksiku i Kanadi, a domaćini utakmica bit će 11 američkih gradova (Atlanta, Boston, Dallas, Houston,

Kansas City, Los Angeles, Miami, New York, Philadelph­ia, San Francisco, Seattle), tri meksička grada (Ciudad de Mexico, Guadalajar­a, Monterrey) i dva kanadska grada (Toronto, Vancouver).

Prvi će put na SP-U sudjelovat­i 48 reprezenta­cija koje će biti podijeljen­e u 12 skupina od po četiri reprezenta­cije. U nokaut-fazu plasirat će se 32 sastava, po dva najbolja iz svake skupine te osam najboljih trećeplasi­ranih, što znači da će momčadi koje stignu do završnice odigrati osam utakmica, umjesto dosadašnji­h sedam, a u nokaut-fazi će prvak morati ostvariti pet pobjeda umjesto dosadašnje četiri.

Povećanje broja sudionika i proširena nokaut-faza uvelike su povećali i broj utakmica na SP-U, pa će se od 11. lipnja do 19. srpnja odigrati čak 104 susreta, a na posljednji­h sedam SP-A igrana su po 64 susreta. I. Liović. ■

Prvi će put na SP-U biti 48 reprezenta­cija koje će biti podijeljen­e u 12 skupina sa po četiri momčadi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia