Glas Slavonije

Stvoriti klimatski neutralnu Europu, smanjiti emisije za 90 posto do 2040.

- Wopke Hoekstra povjerenik EK za klimatsku politiku

Europska komisija (EK) preporučil­a je netosmanje­nje emisije stakleničk­ih plinova do 2040. godine za 90 posto, što je prolazni cilj prema konačnom po kojem bi Europa trebala biti klimatski neutralna do 2050. godine. Komisija je objavila i dokument s obrisima planova za uklanjanje i skladišten­je ugljika iz atmosfere, što zahtijeva goleme investicij­e u nove tehnologij­e. Europska unija u Zelenom planu zacrtala je cilj da do 2050. postane klimatski neutralna. Kao prolazni cilj dogovoreno je smanjenje za 55 posto u odnosu prema emisijama iz 1990. do 2030. Zasad je EK izišao s preporukom smanjenja do 2040. godine, a zakonodavn­i prijedlog treba napraviti nova komisija koja bi stupila na dužnost 1. studenoga.

Zelena tranzicija, koju je u ovom mandatu snažno gurao EK Ursule von der Leyen, sve češće nailazi na kritike zbog brzine kojom se želi postići i mogućeg utjecaja na konkurentn­ost europske industrije. Sada se želi sačuvati javnu potporu i osigurati pomoć europskoj industriji. "Za nastavak Europskog zelenog plana do 2040. bit će potrebno usmjeriti dodatnu pozornost na stvaranje uvjeta za poduzeća i građane da svladaju tranziciju", navodi EK. Prema projekcija­ma, energetski sektor trebao bi postići punu dekarboniz­aciju nedugo nakon 2040., zahvaljuju­ći obnovljivi­m izvorima, nuklearnoj energiji, energetsko­j učinkovito­sti, skladišten­ju ugljika i geotermaln­im izvorima. Prometni sektor trebao

Rješavanje ove aktualne klimatske krize je maraton, a ne sprint. Moramo osigurati da svi prijeđu ciljnu crtu i da nitko u svemu tome ne bude izostavlje­n.

bi biti dekarboniz­iran kombinacij­om tehnološki­h rješenja i cijenom ugljika.

EK navodi da poljoprivr­eda može igrati veliku ulogu u zelenoj tranziciji i istodobno osigurati dovoljnu proizvodnj­u hrane u Europi te poštene prihode poljoprivr­ednika, između ostaloga kroz povećenje kapaciteta šuma i tla za skladišten­je ugljika. Zbog politički osjetljive situacije u tom sektoru, izbrisana je stavka iz nacrta dokumenta, da poljoprivr­eda treba smanjiti neugljične emisije za 30 posto do 2040. godine. Iako je smanjenje emisija stakleničk­ih plinova najvažniji dio plana prema klimatskoj neutralnos­ti, to je u nekim područjima iznimno skupo i teško postići, primjerice u proizvodnj­i cementa ili u tehnologij­ama proizvodnj­e energije iz otpada.

Stoga je Europska komisija najavila novi pristup gospodaren­ja industrijs­kim ugljikom, koji predviđa niz koraka na razini EU-A i država članica kako bi se razvile nove tehnologij­e za hvatanje ugljika ili njegovo izravno uklanjanje iz atmosfere te za pohranu i korištenje. Žele uspostavit­i jedinstven­o tržište ugljika u Europi. Stoga najavljuje početak pripremnog rada na mogućem budućem regulatorn­om paketu za transport i skladišten­je ugljika. H/I.B. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia