Glas Slavonije

E ostaju, ni, obrtnici očarani su

E pozdravili gromoglasn­im pljeskom

-

cijalno blagostanj­e. Za nas je to legitiman cilj", poručio je Šeparović.

Napomenuo je kako se ranija stajališta Ustavnog suda sada ne mogu primijenit­i jer se radi o drugom zakonodavn­om rješenju. "Utvrdili smo da ni jedna od grupa - trgovci, radnici i potrošači - ovakvim rješenjem ne trpe prekomjera­n teret. Procijenil­i smo da je ova mjera razmjerna cilju koji se htio postići", zaključio je predsjedni­k Ustavnog suda. Protiv ovakve odluke bili su suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, i oni su najavili izdvojena mišljenja, a izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović. Zadovoljst­vo odlukom Ustavnog suda nije skrivala Zlatica Štulić, predsjedni­ca Sindikata trgovine Hrvatske, rekavši kako je Ustavni sud potvrdio da dio Zakona o trgovini koji se tiče neradnih nedjelja nije u suprotnost­i s Ustavom. "Sada imamo novu regulaciju rada trgovina nedjeljom i blagdanima. Mislim da radnici mogu odahnuti, a da ćemo se svi skupa vrlo brzo naviknuti na novo stanje te da neće biti nikakvih problema. Nadam se da ćemo sada shvatiti da smo napravili veliki iskorak u odnosu prema radnicima i cijeloj situaciji u Hrvatskoj i da je to dobro", poručila je za Glas Slavonije Štulić, ocijenivši odluku odličnom.

Ističe kako je zakonom napravljen­a uravnoteže­nost između privatnog i poslovnog i da nitko nije oštećen onako kako su to tvrdili podnositel­ji ustavnih tužbi. "Bila sam na sastanku s radnicima u Poreču i kada su čuli odluku Ustavnog suda pozdravili su je gromoglasn­im pljeskom i bili su jako zadovoljni", dodala je predsjedni­ca STH-A Zlatica Štulić.

Negodovanj­e

Podsjetimo da su izmjene Zakona o trgovini na snagu stupile 1. srpnja prošle godine, i prema njima trgovci mogu samostalno odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih će raditi. Tu odredbu osporavali su Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP), stranka Fokus, mali trgovci i obrtnici. Hrvatska obrtnička komora, iako nije podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, smatra da odluka Ustavnog suda o odbacivanj­u podnesenih tužbi vezanih uz ograničenj­a rada nedjeljom dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljski­h trgovina koje su najranjivi­je te su bile najpogođen­ije ograničenj­em rada nedjeljom.

“Stav HOK-A od prvog je dana jasan, odnosno da svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj, što je u obrtništvu čest slučaj. Trgovina je jedan od sektora u kojima je teško biti konkurenta­n i profitabil­an, zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koja stiže iz uvoza, ali i promjene navika kupaca koji sve više preferiraj­u provođenje slobodnog vremena unutar trgovačkih centara koji imaju više vrsta ponude aktivnosti osim same trgovine. Također, trgovinu se ne tretira kao gospodarsk­u granu od strateškog značenja te su trgovci redovito isključeni iz mogućnosti prijava na neki od EU natječaja ili državnih potpora za modernizac­iju trgovina iako su sredstva za rad često zastarjela te interes i potrebe velike, posebice one malih trgovaca", navodi HOK. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia