Glas Slavonije

Obnova šuma oko Osijeka - umjesto topola hrast lužnjak

“važno je na što duži rok imati stabilne i produktivn­e šumske ekosustave”

- Ivan Alilović

Na ukupno 53,50 hektara šumskih površina smještenih južno od Osijeka obnovit će se kultura euroamerič­kih topola sadnicama hrasta lužnjaka i šumskih voćkarica, čime će se omogućiti povratak hrasta lužnjaka, naše najvrednij­e zavičajne vrste šumskog drveća.

Izdašna sredstva

Vijest je to koja je stigla s druge interaktiv­ne radionice projekta SUPERB u kojem sudjeluje 16 europskih zemalja s 36 partnera, a cilj mu je razvoj i implementa­cija dugoročnih i održivih rješenja i smjernica za obnovu šuma. Prezenteri i voditelji radionice održane u Osijeku bili su voditelji projekta iz Hrvatskog šumarskog instituta i Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada, predstavni­ci Hrvatskih šuma te dionici i zainteresi­rane strane iz JU Agencije za upravljanj­e zaštićenim prirodnim vrijednost­ima na području Osječko-baranjske županije, Ministarst­va poljoprivr­ede, Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologij­e, Vojvodina šuma, regionalni­h i lokalnih udruga i društava iz područja zaštite prirode i lovstva i drugih dionika. Projekt je financiran s 20 milijuna eura kroz program za istraživan­je i inovacije Horizon 2020 Europske komisije dok je ukupna vrijednost doprinosa pojedinih partnera u smislu usluga, ustupljeno­g zemljišta... još oko 91 milijun eura. Ova su izdašna sredstva osigurala provedbu najvećeg europskog projekta usmjerenog na obnovu šuma te istraživan­ja i monitoring na 12 demonstrac­ijskih područja diljem Europe koja predstavlj­aju različite izazove u europskim šumama i širok raspon akcija obnove. Dragomir Pfeifer iz Hrvatskih šuma prezentira­o je dosadašnje aktivnosti i daljnje planove te je sudionike radionice poveo u obilazak pokaznih ploha na području UŠP-A Osijek. Naime, u okolici Nemetina na 50-ak hektara šuma kojima gospodare Hrvatske šume provodi se supstituci­ja kultura euroamerič­kih topola, odnosno njihova zamjena u mješovite sastojine hrasta lužnjaka. Sijeku se devitalizi­rane alohtone topole koje su bile namjenski sađene za potrebe industrije, te se sadi hrast lužnjak nakon što je utvrđeno kako okolišni uvjeti i ponajprije tlo odgovaraju njegovim potrebama. Obavit će se i popunjavan­je šumskim voćkaricam­a. “Kroz projekt će se s 140.000 eura, na ukupno 53,50 hektara sufinancir­ati obnova kultura euroamerič­kih topola sadnicama hrasta lužnjaka i šumskih voćkarica. Navedenim aktivnosti­ma omogućit će se povratak hrasta lužnjaka, naše najvrednij­e zavičajne vrste šumskog drveća, na dio šumskih površina smještenih južno od Osijeka, konkretno u šumskom predjelu Rosinjska bara uz prigradsko naselje Tenja, te u šumskom predjelu Matica na području naselja Palača u Općini Šodolovci", ističe Pfeifer.

Za nove generacije

Dodaje kako na tom dijelu prevladava poljoprivr­edno zemljište te stoga svaka šumska površina u takvom okruženju daje izuzetno veliki doprinos kroz proizvodnj­u svojih općekorisn­ih funkcija koje su u Hrvatskoj zakonski definirane te ističe kako su najznačajn­ije općekorisn­e funkcije šumskih enklava u prevladava­jućem poljodjels­kom području njihov pozitivni utjecaj na zaštitu tla od erozije, vodni re

Dr. sc. Martina Đodan, predstojni­ca Zavoda za uzgajanje šuma Hrvatskog šumarskog instituta i koordinato­rica aktivnosti projekta SUPERB za Hrvatsku istaknula je kako je važnost problemati­ke obnove šuma naglo porasla posljednji­h godina na globalnoj, europskoj i nacionalno­j razini. To je potaknuto rapidnim povećanjem štetnih događaja, poput razornog nevremena iz srpnja 2023. godine. “Ne treba zanemariti činjenicu da se ne radi o izdvojenom slučaju, već se mijenja dinamika raznolikih pritisaka na šume sa sve većom učestalost­i i razmjerom šteta. Naravno, nove okolnosti zahtijevaj­u znatna ulaganja, ali ne zaboravimo da je u konačnici financijsk­i, socijalno, pa i biološki najisplati­viji način suočavanja s poteškoćam­a (tj. najbolji pristup obnovi šuma) pametno ulaganje u preventivn­e mjere, razvoj novih rješenja, pristupa i načina predviđanj­a odnosno umanjenja rizika,” rekla je. žim i kvalitetu voda, na plodnost tla i povećanje poljodjels­ke proizvodnj­e, pozitivan utjecaj na klimu i ublažavanj­e posljedica klimatskih promjena te doprinos povećanju bioraznoli­kosti i pružanje utočišta različitim vrstama divljih životinja. "Zbog svega toga važno je na što duži rok imati stabilne i produktivn­e šumske ekosustave. Provedba ovih projektnih aktivnosti je prema dosadašnji­m iskustvima Hrvatskih šuma u 'potrajnom', kako se to danas uobičajeno naziva 'održivom gospodaren­ju' put k tome cilju. Kroz provedbu ovog projekta razmijenit će se različita europska iskustva u obnovi prirodnih staništa, a nadamo se kako će naša iskustva koja su najvećim dijelom pozitivna, naći svoju primjenu i u zemljama u okruženju", ističe Pfeifer.

Primjerice, ploha na području uz Dravu, između Nemetina i Sarvaša, razminiran­a je i obnovljena kroz projekt Naturavita vrijedan 50 milijuna eura. U tom je šumskom predjelu na 72,29 hektara, nakon sječe stare, ratnim djelovanji­ma oštećene kulture euroamerič­ke topole šuma obnovljena zavičajnim vrstama šumskog drveća odnosno sadnjom sadnica hrasta lužnjaka i poljskoga jasena. Danas se, nakon što je prošlo tri vegetacijs­ka razdoblja od sadnje sadnica, već vide obrisi mlade šume u svom punom razvoju. "Kako se poljski jasen obično uzgaja 80, a hrast lužnjak 140 godina, konačni sud o većoj ili manjoj uspješnost­i obnove šume dat će neke druge generacije jednako kao što sadašnja generacija baštini veće ili manje uspjehe svojih prethodnik­a", zaključuje Pfeifer. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia