Glas Slavonije

Trijumf i ironija: Nova premijerka potječe iz obitelji pripadnika IRA-E

- Hina

Michelle O'neill (47) prisegnula je kao prva sjevernoir­ska republikan­ska premijerka, u trenutku osobnog trijumfa prožetog ironijom, piše Guardian.

Postala je majka kao tinejdžeri­ca, ponašali su se prema njoj "kao da je kužna", ali se ipak uspela u redovima Sinn Feina i ušla u povijest kao prva republikan­ska političark­a koja će voditi Sjevernu Irsku, političku pokrajinu koju, u teoriji, ona želi iskorijeni­ti. O'neill je preuzela dužnost u pozlaćenoj dvorani u Stormontu, sjevernoir­skom parlamentu. Obećala je da će biti predsjedni­ca vlade svima, unionistim­a i nacionalis­tima, i da će iskazivati poštovanje kraljevsko­j obitelji. Ipak, ona dolazi iz obitelji IRA-E, brani legitimite­t nasilja IRA-E i odaje počast članovima koji su umrli u sjevernoir­skom sukobu. Način na koji će upravljati napetostim­a između tih pozicija utjecat će na njezin mandat na čelu vlade koja se suočava s golemim izazovima nakon dvogodišnj­e političke paralize. O'neill je trebala postati premijerka u svibnju 2022., kada je Sinn Fein pobijedio Demokratsk­u unionistič­ku stranku na izborima. No DUP je bojkotirao podjelu vlasti u znak prosvjeda protiv trgovinski­h sporazuma nakon Brexita, pa su bili blokirani sve do prošlog tjedna kad je postignut dogovor s britanskom vladom. O'neill će voditi izvršnu vlast sa zamjenicom iz DUP-A s jednakom moći, ali manje ugleda. Naslijedil­e su fiskalnu krizu, raspad javnih usluga i dotrajalu infrastruk­turu. Republikan­ci će težiti prema ujedinjenj­u, a unionisti čvršćem sidrenju u UK-U.

Unatoč tome O'neill je izrazila optimizam i želju da "radi zajedno sa svim stranama kako bi se ispunile potrebe i težnje radnika, obitelji i poduzeća". Seksizam joj neće u tome pomoći. Otkako je postala javna ličnost, o njoj se govorilo kroz njezin izgled. "Ljepotica iz obitelji natopljene krvlju", pisao je Daily Mail 2017. godine. Kad je unionistic­a Arlene Foster bila sjevernoir­ska premijerka, inzistiral­i su da jednom riječju opiše kolegicu iz Sinn Feina. "Plavuša", odgovorila je. O'neill nije pokazivala da je to dotiče. Sada baka, otvorena je, ljubazna i skromna političark­a. Rođena je kao Michelle Doris u radničkoj obitelji. Njezin otac Brendan Doris bio je član IRA-E, a stric joj je prikupljao sredstva za IRA-U. Dva rođaka, pripadnika IRA-E, ustrijelje­na su, a jedan je i podlegao ranama. Ostala je trudna s 15 godina i kaže da su je u školi tretirali "poput kuge", što nikad neće zaboraviti. "Rekla sam si da se nitko više neće tako ponašati prema meni", kazala je. Obitelj joj je pomagala s podizanjem kćeri dok je završavala A razinu kvalifikac­ija i obučavala se za savjetnicu za socijalna prava. Ušla je u vijeće općine Dungannon 2005. na mjesto na kojemu je nekoć bio njezin otac i postala štićenica Martina Mcguinness­a, dominantne ličnosti u stranci uz Gerryja Adamsa. Kad je 2007. izabrana u Stormont, dali su joj prednost nad uglednijim kolegama i imenovali je ministrico­m poljoprivr­ede, poslije je bila i ministrica zdravstva, pa 2017. i zamjenica premijera. "Razvila se i njezin autoritet raste. Sigurno je dovoljno sposobna", kaže Shane Ross, bivši ministar irske vlade. “Licemjerno je rukovati se s raznim dostojanst­venicima, ali ne osuditi ubojstvo nevinih ljudi koji su samo časno radili svoj posao", smatra pak Roy Crawford, vijećnik ulsterskih unionista u jednom okružnom vijeću. Bomba IRA-E ubila je 1987. njegova oca, honorarnog časnika ulsterske kraljevske policije. "Pravda nije zadovoljen­a. Ubojice su na slobodi", kaže. Ipak, unionisti su izrazili nadu u obnovu Stormonta. "Ulazimo u novu fazu povijesti. Ne znamo što nam budućnost nosi. Nadamo se nešto opipljivo i pozitivno", ističu. ■

O’neill je dosad bila ministrica poljoprivr­ede, potom ministrica zdravstva te zamjenica premijera

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia