Glas Slavonije

William preuzima dio dužnosti

-

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da ga je šokirala vijest da je kralju Charlesu III. dijagnosti­ciran rak i da se nada da će se monarh brzo oporaviti jer je bolest rano otkrivena. Buckingham­ska palača priopćila je u ponedjelja­k da će 75-godišnji Charles III., koji je došao na prijestolj­e nakon smrti majke kraljice Elizabete II. prije 18 mjeseci, odgoditi svoje javne angažmane nakon što mu je dijagnosti­ciran oblik raka. Njegov mlađi sin, princ Harry, koji se otuđio od kraljevske obitelji, stigao je u utorak u London. Očekuje se da će njegov stariji brat, prijestolo­nasljednik princ William, preuzeti neke dužnosti monarha.

Charles III. planira nastaviti obavljati veliki dio svog privatnog posla kao monarha, što uključuje njegovu tjednu audijencij­u s premijerom. Sunak je rekao da je u redovitom kontaktu s kraljem. "To će se, naravno, normalno nastaviti, nastavljam­o sa svime", rekao je. Britanskom kralju rak je otkriven prošlog mjeseca, kad je proveo tri noći u bolnici, gdje je bio podvrgnut zahvatu za benigno povećanu prostatu. Osim potvrde da se ne radi o raku prostate palača nije otkrila druge pojedinost­i. Kraljevska obitelj u pravilu je zatvorena oko zdravstven­ih stanja svojih članova, no Charles javno govori o svom zdravlju. "Njegovo Veličanstv­o odabralo je govoriti o svojoj dijagnozi kako bi spriječilo nagađanja i u nadi da će to poboljšati javno razumijeva­nje za sve one diljem svijeta koji boluju od raka", priopćila je Buckingham­ska palača.

To je najnoviji udarac za Charlesa III. u godinu i pol dana na prijestolj­u. Harry je početkom prošle godine objavio svoju autobiogra­fiju “Rezerva”, u kojoj je prozivao oca i starijeg brata. Kralj se suočio i s optužbama protiv svog brata, princa Andrewa u vezi s pokojnim seksualnim prijestupn­ikomjeffre­yjemepstei­nom. H/D.PAV. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia