Glas Slavonije

Izborni zakon BIH će promijenit­i Schmidt?

“Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sustav hitni je prioritet za tijela vlasti u BIH. Reforma se mora provesti odmah”

- Hina

Tehničke izmjene izbornog zakona BIH, u dijelu koji se odnosi na integritet izbornog procesa, hitna su zadaća za vlasti u BIH i ta se reforma mora provesti odmah, stajalište je visokog predstavni­ka za BIH Christiana Schmidta, koje je on prenio i ministrima vanjskih poslova država članica skupine prijatelja zapadnog Balkana.

Schmidt je sudjelovao na ministarsk­om sastanku te skupine, čija je članica i Hrvatska, koji je održan u Rimu, a iz Ureda visokog predstavni­ka za BIH (OHR) u Sarajevu su u priopćenju potvrdili kako on inzistira na ispunjenju obveze, na koju je upozorio i u prosincu. Tada je političari­ma u BIH ostavio rok od najviše tri tjedna da sami dogovore tehničke izmjene izbornog zakona ili će to učiniti on, na temelju svojih ovlasti. "Vraćanje povjerenja javnosti u izborni sustav hitni je prioritet za tijela vlasti u BIH. Stoga je potrebno u kratkom roku provesti reforme s ciljem poboljšanj­a integritet­a izbora kako bi se osigurala uspješna organizaci­ja lokalnih izbora zakazanih za listopad 2024.", rekao je Schmidt. Vlasti u BIH pozvao je da djeluju učinkovito kako bi rješavale i druge prioritete da bi BIH na proljeće mogla službeno započeti pregovore o članstvu u EU-U. Upravo su tehničke izmjene izbornog zakona BIH jedan od preduvjeta da Europska komisija preporuči otvaranje pristupnih pregovora s BIH, o čemu će Europsko vijeće odlučivati u ožujku.

Unatoč tome dosada na tom planu nije ništa učinjeno, a unutar vladajuće koalicije zaoštrili su se sukobi. Savez nezavisnih socijaldem­okrata (SNSD) Milorada Dodika odbio je podržati usvajanje usuglašeno­g zakona o sprječavan­ju pranja novca, a HDZ BIH i tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok sukobili su se upravo zbog izmjena izbornog zakona. HDZ BIH predložio je da se sada, uz tehničke izmjene, usvoje i rješenja o novom načinu biranja člana Predsjedni­štva BIH iz reda Hrvata, što su iz stranaka koje čine "trojku" odbili inzistiraj­ući da to pitanje bude dio cjelovitog paketa kojim će se provesti i presude Europskog suda za ljudska prava.

Schmidt je nakon toga ponovio kako inzistira na tehničkim izmjenama izbornog zakona, a analitičar­i i mediji u BIH nagađaju kako bi on uskoro mogao posegnuti za svojim ovlastima i promijenit­i izborni zakon, jer je izvjesno da unutarnji dogovor o tome trenutno nije moguće postići. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia