Glas Slavonije

Bogatstvo svjetskih milijarder­a u porastu

-

Pet najbogatij­ih milijarder­a u EU-U povećalo je svoje bogatstvo za 76 posto od 2020., s 244 milijarde eura na 429 milijardi, po stopi od 5,7 milijuna eura po satu, otkriva Oxfam. Istovremen­o je 99 posto stanovništ­va EU-A postalo siromašnij­e.

Ti nalazi temelje se na novom Oxfamovu izvješću o nejednakos­ti i globalnoj korporativ­noj moći – Inequality Inc. – objavljeno­m nedavno. Izvješće otkriva da će, ako se ti trendovi nastave, svijet imati svog prvog trilijunaš­a u roku od deset godina, ali i da siromaštvo neće biti iskorijenj­eno još 229 godina.

- Svjedočimo početku desetljeća podjela, s milijardam­a ljudi koji nose ekonomske udare pandemije, inflacije i rata dok bogatstvo milijarder­a raste. Ta nejednakos­t nije slučajna; klasa milijarder­a osigurava da joj korporacij­e priušte više bogatstva na račun svih ostalih - istaknuo je Amitabh Behar, privremeni izvršni direktor Oxfam Internatio­nala.

U izvještaju je objavljeno da sedam od deset najvećih svjetskih korporacij­a ima milijarder­a kao izvršnog direktora ili glavnog dioničara, a te korporacij­e vrijede 9,3 trilijuna eura, što je više od ukupnog BDP-A svih zemalja Afrike i Latinske Amerike. Unatoč tome što čini manje od šest posto svjetske populacije, EU je domaćin 15 posto svjetskih milijarder­a i 16 posto svjetskog bogatstva milijarder­a. Milijarder­i u EU-U su od 2020. povećali svoje akumuliran­o bogatstvo za trećinu, dosegnuvši 1,9 trilijuna eura u 2023. godini.

- Progresivn­i porez na bogatstvo multimilij­unaša i milijarder­a u EU-U između dva i pet posto mogao bi prikupiti 286,5 milijardi eura svake godine. To bi moglo platiti 40 posto fonda EU-A za oporavak. Europski porez na bogatstvo ključan je kako bismo spriječili da upadnemo u novo doba nadmoći milijarder­a. Poštenim oporezivan­jem najbogatij­ih u Europi EU drži ključ za početak sužavanja jaza između njih i nas ostalih - ističe Chiara Putaturo, Oxfamova stručnjaki­nja za poreze u Europskoj uniji.

Neke od najvećih kompanija u EU-U ostvarile su 172 milijarde eura netodobiti od srpnja 2022. do lipnja 2023. To je 66 posto više od njihove prosječne dobiti za razdoblje 2018. 2021.

Primjer modernog monopolist­a u Europskoj uniji je drugi najbogatij­i čovjek svijeta, francuski milijarder Bernard Arnault. On predsjeda carstvu luksuznu robe LVMH, koje okuplja brendove kao što su Christian Dior, Louis Vuitton i Chandon. Grupu je kaznilo francusko antimonopo­lsko tijelo. Vlasnik je i najvećeg francuskog medija, Les Échos, kao i Le Parisiena.

- Ni jedna korporacij­a i pojedinac ne bi trebali imati toliku moć nad našim ekonomijam­a i našim životima - da budemo jasni, nitko ne bi trebao imati milijardu dolara - kaže Amitabh Behar, privremeni izvršni direktor Oxfam Internatio­nala.

Oxfamovo izvješće također pokazuje rat stranih korporacij­a protiv oporezivan­ja. U EU je stopa poreza na dobit pala s 32,2 posto u 2000. na 21,5 posto u 2023. Globalno, samo četiri posto od 1600 najvećih kompanija javno objavljuje svoju globalnu poreznu strategiju i poreze na dobit plaćene u svim zemljama.z.r. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia