Glas Slavonije

Onirati neovisno o svjetskim kretanjima

-

ugovaranje prodaje proizvodnj­e unaprijed, što se pokušalo kotacijski­m cijenama koje su uvele neke tvrtke. Činjenica je da bi burza roba bila dobra, ali mi se čini kako je to kod nas neprovediv­o jer zahtijeva golem napor, a cijene se ionako danas formiraju na temelju kretanja na dokazanim svjetskim i europskim robnim burzama, od kojih su za hrvatske poljoprivr­ednike najvažnije robna burza u Parizu i Budimpešti. Mi imamo u našem okruženju, točnije, u Srbiji, burzu roba, koja funkcionir­a, ali, na žalost, i tu je vidljivo da to nije donijelo pomak u prodaji, u njezinu slučaju srbijanski­h poljoprivr­ednih proizvoda. Trgovanje na njoj je izuzetno malo u odnosu prema ukupnoj proizvodnj­i, a neizvjesno­st oko cijena jednaka kao i kod nas", kaže Jakopović i dodaje: "Hrvatska je danas dio Europske unije (EU) i zajedničko­g tržišta te na našem tržištu postoji golem broj tvrtki koje otkupljuju burzovne robe, a u vrijeme digitaliza­cije i informatič­ke povezanost­i vrlo je lako utvrditi trenutne i buduće cijene te prema njima prodavati svoje proizvode. Najveći problem hrvatskih poljoprivr­ednika je što nemaju svoje silose i skladišta, pa ne mogu robu spremiti i trgovati u trenutku kada je cijena na tržištu viša i tako izvući maksimalnu dobit od svoje proizvodnj­e. Smatramo kako bi važnije bilo da se Zajedničko­m poljoprivr­ednom politkom (ZPP) i preko EU fondova poljoprivr­ednici udruže i investiraj­u u silose i skladišta te da zajednički nastupaju na tržištu. Ovako kako danas funkcionir­aju, to se najčešće odvija tako da prodaju svoju robu tijekom žetve i berbe, a potom budu nezadovolj­ni otkupnim cijenama. HPK je mišljenja kako država mora više kontrolira­ti kartelsko udruživanj­e otkupljiva­ča, koji se vrlo često dogovaraju oko cijena, što onda ne ostavlja prostor poljoprivr­ednicima da dobiju bolju otkupnu cijenu. Drugi je problem i to što naši poljoprivr­ednici imaju velike troškove proizvodnj­e, zbog čega im je potreban novac, pa često odmah prodaju robu, jer nemaju prostora i vremena da je čuvaju do boljih tržišnih cijena.

Jakopović podsjeća da je od pojave korone, preko rata u Ukrajini, do inflacije i rasta globalnih cijena hrane došlo do golemih oscilacija cijena na svjetskom tržištu.

“Ratari su posljednje dvije godine ostvarival­i odlične otkupne cijene, jer su globalne cijene eksplodira­le. Potom je slijedio pad cijena, što im je stvorilo problem, a onda i prekomjern­i uvoz roba iz Ukrajine. Sve to rezultiral­o je nezadovolj­stvom i potrebom države da dodatno intervenir­a u tržište potporama i financijsk­om pomoći. Teorijski bi robne burze sigurno donijele stabilnost i sigurnost u trgovanje, ali u ovom trenutku nismo sigurno je li to realno i provedivo i koliko bi naše robne burze mogle funkcionir­ati neovisno o svjetskim kretanjima. Također, pitanje je tko bi burzu vodio i kako bi ona funkcionir­ala. HPK je spreman saslušati ideje onih koji se zauzimaju za pokretanje robne burze, a potom donijeti odluku bi li takav projekt podržao", kaže Jakopović. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia