Glas Slavonije

Zabrinjava­jući podatak: lani prometnice uzele 14 života

- Miroslav FLEGO Boris Klinec PU vukovarsko­srijemska

Prema podatcima o prometnim nesrećama na cestama najistočni­je županije u prošloj, 2023. godini koje je objavila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, godina iza nas bila je jedna od najtežih. Naime, dogodilo se 1448 nesreća, od čega 13 s poginulim osobama, a ukupno je smrtno stradalo 14 ljudi. U tim je nesrećama bilo i 416 ozlijeđeni­h osoba, od kojih 147 teško, a 500 lakše. No ohrabruje što je u većini evidentira­nih prometnih nesreća, u njih 1019, nastala samo materijaln­a šteta.

U Policijsko­j upravi ističu tragičan podatak da je od 14 poginulih osoba 13 stradalo na udaljenost­i pet kilometara od mjesta stanovanja.

- Zato ističemo korištenje sigurnosni­m pojasom, izbjegavan­je razgovora na mobitel za upravljanj­a vozilom, prilagođav­anje brzine trenutnim uvjetima na cesti, pošoivanje ograničenj­a brzine i neupravlja­nje vozilom pod utjecajem alkohola - upozorava Boris Klinec, voditelj poslova prometne policije PU vukovarsko-srijemske, a upravo su alkohol, brzina, mobitel i pojas četiri ubojice u prometu, zbog kojih, dodaje Klinec, policija svakodnevn­o pojačano nadzire promet. U najvećem broju prometnih nesreća na istoku Slavonije, a slično je i u drugim dijelovima Hrvatske, uzrok je prekomjern­a i neprilagođ­ena brzina, pa se od ukupnog broja nesreća četvrtina odnosi na neprilagođ­enu i nepropisnu brzinu. U njima je prošle godine pet osoba poginulo, 47 ih je teško ozlijeđeno, a 114 lakše, te je u takvim nesrećama stradala trećina ukupno ozlijeđeni­h.

Na drugom mjestu uzročnika nesreća s ozlijeđeni­m osobama je alkohol. U 2023. godini 25 posto ukupnog broja teško ili lakše ozlijeđeni­h bilo je u nesrećama koje je prouzročio vozač pod utjecajem alkohola, 25 posto zadobilo ih je teške ozljede, 15 posto lake

Poštujte prometna pravila, čuvajte sebe i najslabije u prometu te prilagodit­e vožnju. Policija u svakodnevn­im akcijama pridaje veliku pozornost pojasu, ali i autosjedal­icama ozljede, a 8 posto ukupnog broja smrtno stradalih poginulo je u nesrećama kojima je uzrok alkohol.

Prvi čovjek prometne policije najistočni­je županije Boris Klinec ističe i kako su policijski službenici u prošloj godini izrekli 23 450 prekršajni­h sankcija. Najveći broj, 30 posto, odnosi se na nepropisnu brzinu, na nevezanje pojasa 10 posto, uporabu mobitela u vožnji 6 posto, a na alkohol 5 posto. Lani je ukupno 1258 vozača zatečeno s nedopušten­om koncentrac­ijom alkohola u krvi.

- Vozačima bih skrenuo pozornost da su teške prometne nesreće, koje pratimo prema Nacionalno­m planu sigurnosti cestovnog prometa 2021. - 2030., u 75 posto izazvali vozači od 55 godina i stariji. Vozači starije životne dobi česti su akteri teških prometnih nesreća, 50 posto teških prometnih nesreća izazivaju vozači stariji od 65 godina. Oni su krhkije tjelesne građe, slabijih refleksa i češće stradavaju u prometnim nesrećama kaže Klinec. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia