Glas Slavonije

Kibernetič­ki napadi lani u Hrvatskoj prouzročil­i su 10,5 mil. eura štete

-

Nema dana da hrvatska policija ne objavi neku vijest da je netko nasjeo na računalnu prijevaru. Samo u utorak Policijska uprava osječko-baranjska izvijestil­a je o dvije računalne prijevare, u kojima su nepoznate osobe dovele u zabludu 60-godišnjaka i 47-godišnjaka, koji su poželjeli upustiti se u trgovinu kriptovalu­toma. Nedopušten­om uporabom njihovih računalnih podataka s računa su im prevaranti povukli gotovo 24.000 eura.

Prošle godine policija je u Hrvatskoj otkrila i kazneno prijavila ukupno 1688 kibernetič­kih napada (kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka), što je povećanje od 9,61 postu u odnosu prema 2022., kada je evidentira­no 1540 kibernetič­kih napada. Najveći broj kibernetič­kih napada čine različiti oblici računalnih prijevara (90 posto). Ono što zabrinjava jest šteta od 10,5 milijuna eura lani, što je znatno povećanje u odnosu prema 2022., kada je šteta iznosila osam milijuna eura.

Služba kibernetič­ke sigurnosti Uprave kriminalis­tičke policije provodi niz aktivnosti s ciljem podizanja razine kibernetič­ke sigurnosti na području Hrvatske i Europske unije, a edukaciju i informiran­je građana provodi preventivn­om kampanjom naziva "Web Heroj". U kampanji se javnost detaljno i vrlo jednostavn­o može upoznati sa svim oblicima kibernetič­kog kriminala, kao i s mjerama samozaštit­e.

- Neočekivan­o ste osvojili nevjerojat­nu ponudu za putovanje?! Potvrdili ste je klikom "Slažem se", ali, nažalost, ni traga ni glasa ni od putovanja ni od novca. Odlučili ste uložiti u kriptovalu­te koje su obećavale goleme profite, no, nažalost, vaš je novac nestao bez traga. Očekivali ste dolazak voljenog doktora iz egzotične zemlje i platili mu putovanje?! Nažalost, oženio se vama, ali samo za novac! Sve

Dva Slavonca najnovije su žrtve, kriptovalu­te im uzele 24.000 eura

su to samo neki od načina kibernetič­kih prijevara kojima se prevaranti koriste kako bi vam ukrali novac. Kako biste ih preduhitri­li, ključno je znati prepoznati znakove i biti na oprezu - upozoravaj­u iz policije i podsjećaju kako je internet postao neizostava­n dio svakodnevn­og života, a sve više građana i poslovnih subjekata prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaci­ju. - Kako bismo smanjili vjerojatno­st da postanemo žrtva, najučinkov­itiji način jest ponašanje koje se temelji na samozaštit­i, a to postižemo informiran­ošću i educiranje­m - kažu iz Ministarst­va unutarnjih poslova. S.lacić ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia