Glas Slavonije

Jesmo li sigurni - iz dječjeg kuta

-

Od kada je interneta, naslušali smo se priča stručnjaka raznih "fela" o sigurnosti na mreži, no kako je to u stvarnosti, najbolje znaju sami mladi, koji su u utorak u Osijeku o tome progovoril­i iz svog kuta, na debati organizira­noj u povodu Dana sigurnijeg interneta, obilježeno­g i u Osijeku.

Dvije su grupe učenika Prve gimnazije, afirmacijs­ka i negacijska, iznosile mišljenja braneći posve suprotne stavove. No o svemu su se tome na javnoj tribini izjasnilil i oni stariji. Tako su o videoigram­a kao sastavnom dijelu odrastanja govorili Ana Veočić iz Centra za sigurniji internet, savjetnica pravobrani­teljice za djecu Marijana Šego i Iva Ančić, voditeljic­a brenda marketinšk­ih komunikaci­ja i digitalnog poslovanja A1 Hrvatska, koji je jedan od pružatelja pristupa mreži nad mrežama.

“Za tipkovnici­m i konzolom budi pod kontrolom" bio je zajednički nazivnik tog skupa, na kojem su se mogla čuti zanimljiva mišljenja o pozitivnim i negativnim stranama igranja videoigara i virtulnoj stvarnosti, koje danas zaokupljaj­u i staro i mlado. Igranje digitalnih igara sve je veći izazov mnogim roditeljim­a i stručnjaci­ma koji rade s djecom te otvara brojna pitanja - ona sigurnosna, pitanja posljedica, rizika, prevencije... Roditelji se pitaju što je djeci toliko privlačno u online-aktivnosti­ma - zajednički­m videoigram­a, pitaju se krije li se s druge strane netko tko nije vršnjak njihova djeteta i komunucira li s njm na neprimjere­n način i tako dalje.

Održane su i dvije panel-rasprave, pa su tako na prvoj, "Što znači biti pod kontrolom", sudjeloval­e, uz Šego i Ančić, Lajla Jerab, predstavni­ca mladih Centra za sigurniji internet Hrvatska, te Ana Mitar Šimić, radijska voditeljic­a i voditeljic­a e-sport turnira.

Druga je penal-rasprava, održana nakon učeničke debate, bila o temi “Sustav skrbi za djecu, sigurnost i videoigre - koja je poveznica?”. D. Pejić ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia