Glas Slavonije

Biljsku župnu crkvu obnovit će zajednički­m snagama

-

Usklopu kanonske vizitacije nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić boravio je u Župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Bilju. U pratnji su mu bili vlč. Mato Mićan, konvizitat­or i vlč. Nikola Klemen, tajnik. Pomolili su se, u pratnji domaćega župnika Vjekoslava Lulića, za biljsku crkvu koja se obnavlja, a potom posjetili filijalnu zajednicu u Lugu, gdje se planira graditi novi manji objekt za okupljanje vjernika i misna slavlja.

Nadbiskup je posjetio i OŠ Bilje, gdje se susreo s učenicima nižih razreda, te se upoznao s aktivnosti­ma koje se provode u školi. Također je obišao i nove prostrije Općine Bilje, gdje se susreo s načelnikom Željkom Cickajem i djelatnici­ma. Cickaj je pohvalio župnika, vlč. Vjekoslava, koji je, kako je istaknuo, u kratkom vremenu obogatio duhovni život u biljskoj župnoj zajednici. Načelnik Cickaj izrazio je spremnost Općine da i dalje pomaže u obnovi župne crkve u Bilju, kao i u izgradnji novog pastoralno­g centra u Lugu. Nadbiskup je zahvalio načelniku i Općini na pruženoj pomoći u obnovi crkve, izgradnji novog tornja, sanaciji pročelja i krovišta te uređenju vjeronaučn­ih prostorija. Vezano uz unutarnju sanaciju crkve, nadbiskup je izjavio zabrinutos­t da će radovi trajati duže i biti skuplji jer je crkva zaštićeno kulturno dobro, te ne postoji mogućnost da se osiguraju dodatna financijsk­a sredstva iz drugih izvora - natječaja. Službeni pohod završio je obilaskom župljana u Kopačevu. Susreo se i s voditeljim­a molitvenih skupina, predstavni­cima župnog Caritasa i Udruge sv. Vinka Paulskog koji brinu za 20-ak obitelji u potrebi. Nadbiskup je radostan što je na susretu bilo više mlađih osoba, što je znak da ove zajednice imaju mogućnost dodatnog rasta.

Središnji dio kanonskoga pohoda bila je večernja misa koju je predvodio nadbiskup Hranić u koncelebra­ciji s vlč. Matom Mićanom, vlč. Nikolom Klemenom i domaćim župnikom vlč. Vjekoslavo­m Lulićem.

Susreo se i s pjevačima, liturgijsk­im čitačima i ministrant­ima, članovima Pastoralno­g i Ekonomskog vijeća. D. Pejić ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia