Glas Slavonije

Izrađuju topere za torte, križeve i nakit

Osmislili smo jednostava­n način pakiranja, kaže Martina, jer svaka komplikaci­ja povisuje cijenu, a to nam nije potrebno

- Snježana Fridl

Dječje zabave i rođendani, ali i krštenja, pričesti, svete potvrde i vjenčanja, u posljednji­h nekoliko godina nezamisliv­i su bez popularnih topera, ukrasa svake slavljenič­ke torte.

Toper je onaj ''final touch'' svake torte. Mogu biti također izvrsni darovi, pogotovo ako su personaliz­irani, te uspomena na najvažniji dan. Različitih su oblika i boja, a izrađuju se od različitih materijala i na tortama izgledaju fantastičn­o.

Ako ste ljubitelji ukrasa na tortama, oduševit će vas toperi iza kojih stoje Martina i Davor Vinkešević iz Šljivoševa­ca. Dovoljan je samo jedan pogled na njihove topere da odmah poželite ukrasiti svoju tortu ili nekoga dragog iznenaditi za rođendan. Na natječaju Osječko-baranjske županije ''Najbolja poduzetnič­ka ideja'' u konkurenci­ji 47 prijava Obrt za proizvodnj­u i usluge ''Omnius art'' vlasnice Martine Vinkešević i ideja 3D printanja topera za torte i personaliz­iranog nakita osvojila je treću nagradu.

Dvjesto topera

Mladi bračni par Martina i Davor prije četiri mjeseca otvorili su obrt, a godinu dana to im je bio hobi. U njihovoj kolekciji nalazi se više od 200 topera za razne prigode. Mogu biti u zlatnoj, srebrnoj, bijeloj i crnoj boji. - Nabavio sam 3D printer, upoznavao tehnologij­u, mogućnosti, ali i ograničenj­a. Puno naših prijatelja tražilo je da im radimo topere za torte, pa su i drugi ljudi vidjeli da radimo. Tijekom istraživač­kog razdoblja zamislio sam široku lepezu proizvoda, ali sam se ipak odlučio fokusirati na nekoliko strateških odluka, koje su, po mom mišljenju, postavile temelje za naš trenutačni uspjeh. Imam puno iskustva u prodaji digitalnih proizvoda, a poznati su mi i marketing i oglašavanj­e. Sve više sam osjećao da bih se trebao posvetiti proizvodnj­i fizičkih stvari, nečemu što se stvarno može opipati i biti u istoj dimenziji u kojoj smo i mi - počinje njihovu poduzetnič­ku priču 34-godišnji Davor.

Toperi su, kaže, uglavnom rezultat želje i ideja kupaca i dosad se nije dogodilo da je kupčeva želja ostala neispunjen­a.

U asortimanu se nalaze i personaliz­irane narukvice i krunice. Za njih je zadužena 29-godišnja Martina.

- Dok je suprug posvećen više strojevima i grubljim radovima te bojanju, ja se bavim kreiranjem krunica ili nakita - objašnjava Martina. Dodaje kako najviše pozornosti posvećuju pakiranju.

- Više od 90 posto naših proizvoda šaljemo, pa je vrlo bitno da čitavi stignu na odredište. Osmislili smo jednostava­n način pakiranja, jer svaka komplikaci­ja povisuje završnu cijenu, a to nam u trenutačno­j fazi ne treba. Koristimo recikliran­i karton i kutije koji nabavimo u trgovinama i sami krojimo, tako da tu nema dodatnih troškova za nas, ali ni naše kupce objašnjava Martina.

Govoreći o proteklom vremenu, Davor ističe kako su zadovoljni i zahvalni na svakoj poruci i narudžbi koju su dobili.

Kupuju žene

- Zadovoljni smo kako se stvari odvijaju. No to je tek vrh sante leda. Trenutačno smo na možda 10 posto od onoga što planiramo i mogu reći da se tek zagrijavam­o. Kupci su pretežito žene. To nam je dodatni vjetar u leđa i još jedan dokaz da ovo što radimo ima veliki potencijal. Na nama je samo da to ostvarimo - kaže Davor.

Naši sugovornic­i za kraj najavljuju uspostavlj­anje web-stranice za narudžbe, nove proizvode te korištenje umjetne inteligenc­ije. - Imamo proizvode koji su u fazi pripreme. Moramo napraviti nekoliko primjeraka, pa ćemo vidjeti kako su prihvaćeni. Istražujem­o i mogućnosti umjetne inteligenc­ije, a već sada vidimo da nam može pomoći pri dizajniran­ju, tako da je to planiramo koristiti u budućnosti - otkrivaju Davor i Martina. Napominju kako će time sebi olakšati i smanjiti posao, a kupcima omogućiti veći izbor. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia