Glas Slavonije

Na kanalizaci­ju se može priključit­i 2210 stanovnika

Završena vrijedna KOMUNALNA INVESTICIJ­A

-

Izgradnjom 17,43 km gravitacij­skih kolektora, 3,92 km tlačnih cjevovoda te 12 crpnih stanica, čiji je glavni cilj usklađivan­je područja projekta s Direktivom o pročišćava­nju komunalnih otpadnih voda, gotovo cijeli Beli Manastir, uključujuć­i i prigradska naselja, spojeni su ili su njihovi stanovnici dobili mogućnost spajanja na sustav za odvodnju.

Bio je to povod u utorak održanoj konferenci­ji za novinare u okviru Projekta poboljšanj­a vodnokomun­alne infrastruk­ture na području aglomeraci­je Beli Manastir, sufinancir­anog sredstvima EU-A. Ukupna vrijednost izgradnje, bez PDV-A, iznosila je 40-ak milijuna kuna, odnosno 5,2 milijuna eura. Izvođači radova bili su zajednica izvršitelj­a: Odvodnja Darda, Sokol Vinkovci, Karašica-vučica Donji Miholjac, Gravia Osijek i Osijek-koteks. - Izgradnja sustava javne odvodnje obuhvatila je izgradnju u dijelu Osječke i Popovačke ulice u Belom Manastiru u duljini 1,22 km, gravitacij­ski kolektor, te 0,29 km tlačnog cjevovoda s jednom crpnom stanicom. Nadalje, građeno je u prigradsko­m naselju Branjin Vrh u duljini od 9,8 km te 1,97 km tlačnog cjevovoda s četiri crpne stanice. Kanalizaci­ju je dobila i Šećerana, i to u duljini od 2,96 km, te Šumarina u duljini 3,44 km - istaknuo je direktor Baranjskog vodovoda Krunoslav Rob, naglašavaj­ući kako je izgradnjom ovog sustava omogućeno priključen­je 2210 stanovnika, što će osigurati kvalitetni­ji život stanovništ­va, smanjiti opterećenj­e voda od nepročišće­nih otpadnih voda, povećati utjecaj na sprječavan­je zaraza prouzročen­ih izlijevanj­em fekalnih voda i slično.

Gradonačel­nik Belog Manastira Tomislav Rob zahvalio je Hrvatskim vodama, dodavši kako su, uz njihovu suradnju, smanjeni i veliki gubici na vodoopskrb­nom sustavu. Istaknuto je kako će svim korisnicim­a biti omogućen besplatan priključak na kanalizaci­ju. Doduše, riječ je o spoju od šahta do kanalizaci­jskih cijevi (''metar u svačije dvorište''), ali Baranjski vodovod će, u slučaju potrebe, izvesti i radove onima čije su septičke jame udaljenije, uz obročno plaćanje na 12 rata. Rob nije isključio mogućnost pomoći iz gradskog proračuna potrebitim­a. Važno je istaknuti kako je u tijeku i proširenje gradskog pročistača, u kojemu završavaju fekalije i iz ostalih baranjskih mjesta, iz kojih ih dovoze kamioni Baranjskog vodovoda.

Na konferenci­ji su govorili još predstavni­k Zavoda za urbanizam i izgradnju Osijek Dario Bilonić te direktor vodnog gospodarst­va za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama, Podružnica Osijek, Željko Kovačević. Ivica Getto ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia